Skip to content

Avtorji - Fabula 2022, Sergej Lebedjev, Zora del Buono, Marieke Lucas Rijneveld, Mieko Kawakami, Chimamanda Ngozi Adichie, Dino Pešut

Sergej Lebedjev (1981) je ruski pesnik, esejist in novinar. Večkrat nagrajen in prevajan avtor ima svetovni sloves enega najboljših pisateljev ruske mlajše generacije, ki v svojih delih operira z zgodovinskimi sledovi ter se ukvarja s tem kako spomin rešiti iz roba pozabe.

Zora del Buono (1962) je švicarska arhitektka, novinarka in pisateljica. Prvi roman je objavila leta 2008 in z njim takoj pritegnila bralsko in kritiško pozornost. Izdala je še tri romane in napisala dva potopisa, za katere je prejela mnoge nagrade, njeno zadnje in zelo odmevno delo je večplastna družinska saga Maršalinja.

Marieke Lucas Rijneveld (1991) je eden najopaznejših novih peres nizozemske književnosti. Za roman Nelagodje večera, ki z brutalno neposrednostjo in nadrealističnimi podobami pripoveduje o posledicah družinske travme, je leta 2020 kot prvi nizozemski avtor prejel prestižno nagrado mednarodni booker.

Mieko Kawakami (1976) je kot pesnica debitirala leta 2006, leto kasneje pa objavila dve noveli in za drugo, naslovljeno Dojke in jajčeca, prejela nagrado za mlade literarne upe. Njeno najuspešnejše delo doslej, roman Vsa moja poletja ji je prinesel svetovno slavo in bil uvrščen med 10 literarnih vrhuncev leta 2020 po izboru revije Time.

Chimamanda Ngozi Adichie (1977) je odraščala v Nigeriji, trenutno živi v ZDA in je na svetovnem literarnem zemljevidu ena od najpomembnejših glasov afriške in svetovne literature. Za svoje delo je bila že večkrat nagrajena, redno pa je predlagana tudi za Nobelovo nagrado za literaturo. Njeno pisanje in predavanja po svetu doživljajo izjemen odmev, dele njenega govora na konferenci TEDx je denimo v svoji pesmi Flawless uporabila tudi pop ikona Beyoncé.

Dino Pešut (1990) je hrvaški dramaturg, pisatelj in pesnik. Njegova dramska in književna dela so prejela mnoge ugledne hrvaške in med-narodne nagrade ter so izjemno priljubljena med hrvaško literarno kritiko in bralstvom. Njegovo delo odlično poustvarja trenutek, v katerem živimo in ki mu ga uspe preslikati v vrhunsko literarno umetnino.