Skip to content

Dogodki


 1. Prisluhnite pogovoru Katje Perat s prevajalcem Michaelom Bigginsom ob izidu romana Mazohistka v angleškem jeziku. Prevod je izšel pri založbi Istros s podporo programa Ustvarjalna Evropa.

   

   

  Več
 2. Prisluhnite pogovoru Nine Jerman s prevajalko in pisateljico, predvsem pa ambasadorko slovenske in katalonske književnosti, Simono Škrabec ob izidu njenega literarnega prvenca, zbirke kratke proze Vračam se iz gozda z obarvanimi rokami.

   

   

  Več
 3. Vabljeni, da prisluhnete prvi letošnji epizodi našega formata spletnih knjižnih dogodkov! Tina Poglajen se je ob njenem najnovejšem romanu Pontonski most pogovarjala s pisateljico Suzano Tratnik.

   

   

  Več
 4. Toplo vabljeni, da prisluhnete pogovoru kritika in novinarja Roka Bozovičarja s prevajalko Ivo Klemenčič ob knjigi Sare Stridsberg Beckomberga. Oda moji družini, ki so jo kritiki označili celo za Čarobno goro našega časa.

  Knjiga je izšla s podporo programa Ustvarjalna Evropa.

   

  Več
 5. Prisluhnite dodatni epizodi našega formata spletnih knjižnih dogodkov, pogovoru Tonija Cahunka z botrom slovenskega panka Igorjem Vidmarjem ob izidu biografskega romana Samohodec, ki ga je po nekaterih motivih njegovega življenja in doživetij napisal Jurij Hudolin

   

   

  Več
 6. Toplo vabljeni, da prisluhnete pogovoru Mladena Pavičiča s prevajalko Marjanco Mihelič ob izidu prevoda zbirke kratke proze Svet gre naprej Lászla Krasznahorkaia, "sodobnega madžarskega mojstra apokalipse" (Susan Sontag).

  Knjiga je v prevodu Marjance Mihelič izšla s podporo programa Ustvarjalna Evropa.

   

   

  Več
 7. Prisluhnite pogovoru Bronje Žakelj s prevajalko Anito Peti-Stantić ob izidu romana Belo se pere na devetdeset v hrvaškem jeziku. Prevod je izšel pri založbi Ljevak.

   

   

  Več
 8. Prisluhnite pogovoru Igorja Harba z Markom Košanom ob njegovem prevodu štirih novel literarne ikone Stephena Kinga v sveže izdani knjigi Pomlad, poletje, jesen in smrt. Z njo se je, kot pravita sogovornika, avtor potrdil kot resen pisatelj, ne le žanrski kralj grozljivk.

   

   

  Več
 9. Prisluhnite pogovoru Gorana Vojnovića z Rosie Goldsmith o romanu Figa, ki je v angleškem prevodu Olivie Hellewell izšel pri založbi Istros, s podporo programa Ustvarjalna Evropa.

   

   

  Več
 10. Prisluhnite pogovoru prevajalke Jane Unuk z bosanskim pisateljem Dževadom Karahasanom o njegovi trilogiji O čem pripoveduje pepel, predvsem o prvem delu Seme smrti in letos izdanem romanu Tolažba nočnega neba, osrednjem delu zgodbe o slavnem srednjeveškem perzijskem matematiku, astronomu, filozofu in pesniku Omarju Hajamu.

   

   

  Več
 11. Prisluhnite pogovoru Polone Balantič s Špelo Kuhar in Robertom Potokarjem, avtorjema sveže izdane knjige Zgodbe slovenske arhitekture: petdeset zgodb o slovenski arhitekturi skozi čas, prostor in ustvarjalce.
   

   

  Več
 12. Vabljeni na 36. Slovenski knjižni sejem, ki bo letos potekal na spletu.

  Med ponedeljkom, 23. novembra, in nedeljo, 29. novembra, vas toplo vabimo, da obiščete Beletrinino virtualno stojnico, kjer smo za vas pripravili izjemen nabor odličnega branja po znižanih cenah.

  Več
 13. Vabljeni k spremljanju svečane razglasitve zmagovalca tradicionalnega AirBeletrininega natečaja za najboljšo kratko zgodbo 2020, ki bo potekala v četrtek, 26. novembra 2020, od 19. ure dalje!

  Po pogovoru Ksenije Horvat s člani žirije Gabrielo Babnik, Veroniko Šoster in Urbanom Vovkom bomo razglasili zmagovalko ali zmagovalca AirBeletrininega natečaja za najboljšo kratko zgodbo. Dogodek boste lahko spremljali na AirBeletrinem Facebook profilu.

  Več
 14. Prisluhnite pogovoru Vesne Vuk Godina ter prevajalke in avtorice spremne besede Mite Gustinčič Pahor o romanu Cesar Portugalije švedske pisateljice Selme Lagerlöf.

  Knjiga je izšla v I. letniku zbirke Klasična Beletrina, s podporo programa Ustvarjalna Evropa.

   

   

  Več
 15. Prisluhnite pogovoru ob izidu prevoda zadnjega romana Thomasa Manna Izpovedi bleferja Felixa Krulla med prevajalko Mojco Kranjc in avtorico spremne besede Amalijo Maček.
  Knjiga je izšla v I. letniku zbirke Klasična Beletrina, s podporo programa Ustvarjalna Evropa.
   

   

  Več
 16. Prisluhnite pogovoru Sare Špelec ob izidu knjige Novele Antona P. Čehova z avtorjem spremne besede Miho Javornikom.

  Knjiga je v prevodu Boruta Kraševca izšla v I. letniku zbirke Klasična Beletrina.

   

  Več
 17. 72. Huda pokušnja!

  03.11.2020

  72. Huda pokušnja! je tokrat potekala na spletu, v četrtek, 5. 11. 2020 ob 19. uri.

  Z gostjama, pisateljico Snežano Brumec in vinarko Andrejo Mihelin (Winery Mihelin, Bizeljsko), se je pogovarjal Jože Rozman.

  Posnetek dogodka si lahko še vedno ogledate na Facebook profil festivala Dnevi poezije in vina ali na našem YouTube kanalu.

  Več
 18. Danes ob 17. uri se bo pisatelj Goran Vojnović na spletnem dogodku, ki ga gostita British Centre for Literary Translation in založba Istros Books, pogovarjal s prevajalko Olivio Hellewell o svojem romanu Figa (The Fig Tree).

  Več na povezavi.

  Več
 19. Prisluhnite pogovoru Igorja Sakside s pisateljem Matetom Dolencem, avtorjem knjige pravljic za bralce vseh starosti Kako dolg je čas.

   

   

  Več
 20. Prisluhnite pogovoru z italijansko pesnico Patrizio Cavalli, častno gostjo letošnjega festivala Dnevi poezije in vina, ob izboru njenih pesmi Ti lepi dnevi, ki je v prevodu Miljane Cunta izšel letos pri založbi Beletrina, s podporo programa Ustvarjalna Evropa.

   

  Več
 21. Prisluhnite odličnemu pogovoru Ksenije Horvat s profesorjem Mladenom Dolarjem ob sveže izdanem prevodu Gulliverjevih potovanj Jonathana Swifta, delu, ki je bilo velika uspešnica angleške literature že ob prvem izidu leta 1726. V svoji spremni besedi je filozof ta satirični roman označil tudi za eno najbolj emblematičnih knjig evropske kulture.

   

   

  Več
 22. Prisluhnite pogovoru Cvetke Bevc s Ferijem Lainščkom ob izidu njegovega novega romana. Priljubljeni slovenski pisatelj, čigar dela so doživela največ filmskih adaptacij, se tokrat predstavlja z romanom Kurji pastir, prvo od treh knjig, v katerih nas bo s pretresljivo zgodbo popeljal v otroštvo in svojo domačo hišo.

   

   

  Več
 23. Vabljeni, da nocoj prisluhnete novi epizodi v seriji spletnih knjižnih dogodkov! Urednik Andraž Gombač se bo ob sveže izdani zbirki novel Cirila Kosmača Lovim pomladni veter pogovarjal s pisateljevo hčerjo Nančo Kosmač Kogej. S knjigo obeležujemo dvojni jubilej velikega slovenskega pisatelja, saj mineva 110 let od njegovega rojstva in 40 let od njegove smrti.
   

   

  Več
 24. Vabljeni, da prisluhnete novi epizodi v seriji spletnih knjižnih dogodkov! Tokrat vam v pogovoru Nine Jerman z literarnim zgodovinarjem, teoretikom in kritikom Jankom Kosom predstavljamo zbirko Klasične Beletrine, ki prinaša vrhunce svetovne književnosti spet med nas.

   

   

  Več
 25. Nocoj ste vabljeni, da prisluhnete pogovoru kritičarke in urednice Petre Koršič s prevajalcem Vidom Snojem ob Zbranih pesmih Paula Celana. Za prevod izjemnega pesnikovega opusa je bil Vid Snoj pred kratkim uvrščen v ožji izbor za Sovretovo nagrado. 

   

  Več
 26. V novi epizodi spletnega formata Beletrina v živo prisluhnite pogovoru Vesne Milek z izjemnim igralcem Radkom Poličem in Petro Pogorevc, dramaturginjo, urednico in avtorico biografskega romana RAC o njegovem razgibanem življenju in pestrem ustvarjalnem delu.

   

   

  Več
 27. Predstavljamo vam novo epizodo spletnega formata Beletrina v živo, v kateri vas tokrat vabimo, da prisluhnete pogovoru Vesne Milek z Mitjo Čandrom o romanu Ristanc argentinskega avtorja Julia Cortázarja in o izidu 500. knjige v zbirki Beletrina. 

   

  Več
 28. Prisluhnite pogovoru Ive Ramuš Cvetkovič s pesnikom Andrejem Brvarjem ob njegovi najnovejši zbirki Fusnote. Spregovorila sta o vlogi poezije v sodobnem svetu, spreminjanju sveta in o stalnosti.

   

   

  Več
 29. V novi epizodi spletnega formata Beletrina v živo lahko prisluhnete pogovoru odlične novinarke Ksenije Horvat s škotskim pesnikom Johnom Burnsidom, častnim gostom festivala Dnevi poezije in vina, ki pa se nam zaradi bolezni žal ni mogel pridružiti v živo na Ptuju. Ob izidu knjige Izbrane pesmi sta se poglobila v vlogo poezije v teh hrupnih časih in družbenih spremembah, ki jih živimo v zadnjih mesecih in letih.  

   

  Pogovor je nastal nastal znotraj festivala Dnevi poezije in vina.

  Več
 30. V novi epizodi spletnega formata Beletrina v živo lahko prisluhnete pogovoru antropologinje, pesnice in pisateljice Ane Svetel s Klemnom Brvarjem, motorjem kulturnega dogajanja v Mariboru, ob knjigi Marpurgi pisateljice Zlate Vokač Medic. O romanu je sogovornik nekoč zapisal, da  je "izjemna, na zgodovinskih dejstvih temelječa fikcija, ki prav zaradi umetniških postopkov podaja polnokrvno in sugestivno podobo mesta v času in prostoru, ki ju podrobneje pozna malokdo."  

   

  Več
 31. V novi epizodi spletnega formata Beletrina v živo prisluhnite pogovoru Katje Šifkovič, vodje knjigarne Beletrina, s filmsko in literarno kritičarko Tino Poglajen ob romanu Stalinove krave, s katerim je finska pisateljica Sofi Oksanen ustvarila kult.

  Dotakneta se številnih tem, ki jih roman naslavlja, od zapletene zgodovine okupiranih baltskih držav, migracij in posledične razdvojenosti, do ženskosti, sramu in motenj hranjenja. Ponudita pa tudi svoj pogled na pristnost romanesknih prvencev, udarne literarne začetke in večpomenskost nenavadnega naslova romana. 

   

  Več
 32. V novi epizodi spletnega formata Beletrina v živo lahko prisluhnete pogovoru knjižne blogerke Alenke Štrukelj z antropologinjo, direktorico Inštituta 8. marec in avtorico Niko Kovač ob romanu Materinstvo kanadske pisateljice Sheile Heti. Avtorica v knjigi z osebno stisko in dvomom, ali bi imela otroke ali ne, preizprašuje položaj ženske v sodobni družbi.

   

   

  Več
 33. V novi epizodi spletnega formata Beletrina v živo prisluhnite pogovoru izjemne novinarke Ksenije Horvat s prevajalcem Branetom Čopom ob romanu Olga svetovno priznanega in priljubljenega pisatelja Bernharda Schlinka. Izredno spreten nemški literat po mnenju sogovornikov obvlada pripovedovanje ter tudi v svojem mehkejšem romanu prepleta vse svoje spretnosti in (pravno-politična) zanimanja. 

   

  Več
 34. V novi epizodi spletnega formata Beletrina v živo prisluhnite provokativnemu pogovoru odlične novinarke in velike bralke Vesne Milek s kritičarko, znanstvenico, antropologinjo in doktorico antičnih študij Svetlano Slapšak ob nenavadnem romanu Pascala Brucknerja Ledeni teden. Pisatelja namreč v zgodbi zanimajo predvsem vse temne plati odnosov med moškim in žensko.

   

   

  Več
 35. Nova epizoda spletnih knjižnih dogodkov prinaša pogovor novinarke Polone Balantič s profesorico umetnostne zgodovine Rebeko Vidrih, urednico izbora spisov pisatelja in esejista Johna Bergerja Male teorije vidnega. Med drugim pove, da je enega najbolj odmevnih angleških likovnih kritikov 20. stoletja vedno zanimala družbena dimenzija umetnosti in si je ves čas želel, da bi umetnost nagovarjala najširše množice. Več pa lahko izveste spodaj. 

   

  Več
 36. Prisluhnite pogovoru Tonija Cahunka z Dušanom Čatrom ob njegovem novem romanu Ekstradeviško. Pisatelj pravi, da je vanj vložil veliko dela in se je zato izida izredno veselil. Razkril pa je tudi, kdaj zanj lik zaživi in zgodba steče.  

   

  Več
 37. Nova epizoda spletnega formata Beletrina v živo prinaša odličen pogovor Blažke Müller Pograjc s filozofom in sociologom Mirtom Komelom ob ponovnem izidu romana Alberta Camusa Kuga.

  Sogovornika čas dogajanja romana približata sedanjosti ter s pisateljevimi besedami pravita, da se je v času epidemije spremenilo, kako smo delali, se ljubili in umirali. 

   

   

  Več
 38. Prisluhnite pogovoru popotnice Mojce Mavec s pohodnikom Samom Rugljem ob knjigi Christopha Ransmayrja Atlas rahločutnega moškega.

  Ugotavljata, da sicer marsikdo hodi po svetu, avstrijskemu pisatelju pa je v tej knjigi uspelo iz tega nekaj ustvariti. Kot opazovalec v svojih zgodbah vedno najde nekaj nepričakovanega.

   

   

  Več
 39. Nova epizoda spletnega formata Beletrina v živo prinaša pogovor novinarke Kaje Sajovic in svetovne priznane kuharske mojstrice Ane Roš iz Hiše Franko, ki je pred kratkim prejela dve Michelinovi zvezdici, ob njeni prvi knjigi, kuharski monografiji Sonce in dež.

   

   

  Več
 40. Prisluhnite pogovoru Ksenije Horvat z Igorjem Grdino ob romanu Gerta Lediga Povračilo

  Avtor spremne besede pojasni, zakaj je to brutalno poročilo vojne še vedno treba brati, ter spregovori o zgodovinskem trenutku Ledigove zgodbe in kasnejše izdaje knjige.

   

  Več
 41. Nova epizoda spletnega formata Beletrina v živo prinaša pogovor Jurija Hudolina z Damirjem Karakašem, avtorjem romana Šumenje gozda.

  Pisatelj, ki je zaznamoval hrvaško književnost preteklega desetletja, je z njim v značilno svojem slogu ustvaril lirično pripoved o odraščanju v vaškem okolju Like, ki ga po svoje oblikujejo tudi temne plati hrvaške zgodovine. Jurij Hudolin o njem pravi, da gre za enega najbolj intrigantnih romanov, kar jih je kdajkoli prevedel.  

   

  Več
 42. Nocoj prisluhnite pogovoru Jureta Vuge s Petrom Krečičem ob knjigi Plečnik, živeti za popolnost

  Avtor knjige o najbolj priznanem slovenskem arhitektu pravi, da je dal Ljubljani "podobo novih Aten, nove ambiciozne prestolnice mladega naroda".

   

  Več
 43. Prisluhnite pogovoru Marka Ogrizka in Nine Petek ob knjigi Michaela Schumana Konfucij. In svet, ki ga je ustvaril. Pogovarjala sta se o univerzalnih vrednotah, ki jih najdemo v Konfucijevih modrostih, pomenu (so)človečnosti v njih ter seveda njegovi aktualnosti in o tem, kako ga lahko beremo danes.

   

  Več
 44. Predstavljamo vam novo epizodo spletnega formata Beletrina v živo, v kateri vas tokrat vabimo, da prisluhnete pogovoru Ksenije Horvat s prevajalko Amalijo Maček o romanu Petra Handkeja Žalost onkraj sanj, ganljivi pripovedi o njegovi materi, koroški Slovenki, ki je "morala biti vse življenje močna, a si je želela, da bi bila lahko vsaj enkrat šibka". 

   

  Več
 45. V tokratni epizodi spletnega formata Beletrina v živo prisluhnite pogovoru Zvezdane Mlakar s Snežano Brumec, avtorico svežega romana Eden izmed nas, zgodbe o enem prvih slovenskih letalcev Alojziju Knapu. Pisateljica spregovori o družinskih vezeh, ki jo vežejo na zgodbo, o uresničevanju sanj in svojih poznih začetkih pisanja.

   

  Več
 46. Predstavljamo vam že tretjo epizodo novega spletnega formata, s katerim skrbimo, da tudi v tem času glas odličnih avtorjev novih knjig pride do vas. Prisluhnite pogovoru Igorja Sakside z Goroslavom Vukšićem, avtorjem romana Norci pomorci. V njem razkrivata, kako je prišlo do izida knjige, koliko je v zgodbi dejansko avtobiografskega kot tudi zakaj se celo skozi grobe situacije in surov slog ohranja romantičnost in poetičnost romana.

   

   

  Več
 47. Še vedno skrbimo, da tudi v tem času glas odličnih avtorjev novih knjig pride do vas. Prisluhnite pogovoru Ane Geršak z Ano Schnabl, avtorico romana Mojstrovina, ki ji življenje trenutno teče s precej običajno dinamiko, a upa, da ta čas literature ne bo spremenil.

   

   

  Več
 48. Beletrina letno pripravi več kot 250 dogodkov z avtorji, zato smo se odločili, da tudi v tem času glas odličnih avtorjev novih knjig mora priti do vas. Spodaj lahko prisluhnite pogovoru Mihe Šaleharja z Markom Radmilovičem, avtorjem romana Kolesar!

   

   

  Beletrina je sinonim za vrhunske knjige, e-knjige in festivale, je pa tudi založba, ki s svojo drznostjo in inovativnostjo ves čas preseneča in usmerja nove trende v kulturi.

  Več