Skip to content

Dogodki


 1. V novi epizodi spletnega formata Beletrina v živo lahko prisluhnete pogovoru knjižne blogerke Alenke Štrukelj z antropologinjo, direktorico Inštituta 8. marec in avtorico Niko Kovač ob romanu Materinstvo kanadske pisateljice Sheile Heti. Avtorica v knjigi z osebno stisko in dvomom, ali bi imela otroke ali ne, preizprašuje položaj ženske v sodobni družbi.

   

   

  Več
 2. V novi epizodi spletnega formata Beletrina v živo prisluhnite pogovoru izjemne novinarke Ksenije Horvat s prevajalcem Branetom Čopom ob romanu Olga svetovno priznanega in priljubljenega pisatelja Bernharda Schlinka. Izredno spreten nemški literat po mnenju sogovornikov obvlada pripovedovanje ter tudi v svojem mehkejšem romanu prepleta vse svoje spretnosti in (pravno-politična) zanimanja. 

   

  Več
 3. V novi epizodi spletnega formata Beletrina v živo prisluhnite provokativnemu pogovoru odlične novinarke in velike bralke Vesne Milek s kritičarko, znanstvenico, antropologinjo in doktorico antičnih študij Svetlano Slapšak ob nenavadnem romanu Pascala Brucknerja Ledeni teden. Pisatelja namreč v zgodbi zanimajo predvsem vse temne plati odnosov med moškim in žensko.

   

   

  Več
 4. Nova epizoda spletnih knjižnih dogodkov prinaša pogovor novinarke Polone Balantič s profesorico umetnostne zgodovine Rebeko Vidrih, urednico izbora spisov pisatelja in esejista Johna Bergerja Male teorije vidnega. Med drugim pove, da je enega najbolj odmevnih angleških likovnih kritikov 20. stoletja vedno zanimala družbena dimenzija umetnosti in si je ves čas želel, da bi umetnost nagovarjala najširše množice. Več pa lahko izveste spodaj. 

   

  Več
 5. Prisluhnite pogovoru Tonija Cahunka z Dušanom Čatrom ob njegovem novem romanu Ekstradeviško. Pisatelj pravi, da je vanj vložil veliko dela in se je zato izida izredno veselil. Razkril pa je tudi, kdaj zanj lik zaživi in zgodba steče.  

   

  Več
 6. Nova epizoda spletnega formata Beletrina v živo prinaša odličen pogovor Blažke Müller Pograjc s filozofom in sociologom Mirtom Komelom ob ponovnem izidu romana Alberta Camusa Kuga.

  Sogovornika čas dogajanja romana približata sedanjosti ter s pisateljevimi besedami pravita, da se je v času epidemije spremenilo, kako smo delali, se ljubili in umirali. 

   

   

  Več
 7. Prisluhnite pogovoru popotnice Mojce Mavec s pohodnikom Samom Rugljem ob knjigi Christopha Ransmayrja Atlas rahločutnega moškega.

  Ugotavljata, da sicer marsikdo hodi po svetu, avstrijskemu pisatelju pa je v tej knjigi uspelo iz tega nekaj ustvariti. Kot opazovalec v svojih zgodbah vedno najde nekaj nepričakovanega.

   

   

  Več
 8. Nova epizoda spletnega formata Beletrina v živo prinaša pogovor novinarke Kaje Sajovic in svetovne priznane kuharske mojstrice Ane Roš iz Hiše Franko, ki je pred kratkim prejela dve Michelinovi zvezdici.

  Knjigo Sonce in dež lahko v naši spletni knjigarni kupite že v prednaročilu po ugodni prednaročniški ceni

   

  Več
 9. Prisluhnite pogovoru Ksenije Horvat z Igorjem Grdino ob romanu Gerta Lediga Povračilo

  Avtor spremne besede pojasni, zakaj je to brutalno poročilo vojne še vedno treba brati, ter spregovori o zgodovinskem trenutku Ledigove zgodbe in kasnejše izdaje knjige.

   

  Več
 10. Nova epizoda spletnega formata Beletrina v živo prinaša pogovor Jurija Hudolina z Damirjem Karakašem, avtorjem romana Šumenje gozda.

  Pisatelj, ki je zaznamoval hrvaško književnost preteklega desetletja, je z njim v značilno svojem slogu ustvaril lirično pripoved o odraščanju v vaškem okolju Like, ki ga po svoje oblikujejo tudi temne plati hrvaške zgodovine. Jurij Hudolin o njem pravi, da gre za enega najbolj intrigantnih romanov, kar jih je kdajkoli prevedel.  

   

  Več
 11. Nocoj prisluhnite pogovoru Jureta Vuge s Petrom Krečičem ob knjigi Plečnik, živeti za popolnost

  Avtor knjige o najbolj priznanem slovenskem arhitektu pravi, da je dal Ljubljani "podobo novih Aten, nove ambiciozne prestolnice mladega naroda".

   

  Več
 12. Prisluhnite pogovoru Marka Ogrizka in Nine Petek ob knjigi Michaela Schumana Konfucij. In svet, ki ga je ustvaril. Pogovarjala sta se o univerzalnih vrednotah, ki jih najdemo v Konfucijevih modrostih, pomenu (so)človečnosti v njih ter seveda njegovi aktualnosti in o tem, kako ga lahko beremo danes.

   

  Več
 13. Predstavljamo vam novo epizodo spletnega formata Beletrina v živo, v kateri vas tokrat vabimo, da prisluhnete pogovoru Ksenije Horvat s prevajalko Amalijo Maček o romanu Petra Handkeja Žalost onkraj sanj, ganljivi pripovedi o njegovi materi, koroški Slovenki, ki je "morala biti vse življenje močna, a si je želela, da bi bila lahko vsaj enkrat šibka". 

   

  Več
 14. V tokratni epizodi spletnega formata Beletrina v živo prisluhnite pogovoru Zvezdane Mlakar s Snežano Brumec, avtorico svežega romana Eden izmed nas, zgodbe o enem prvih slovenskih letalcev Alojziju Knapu. Pisateljica spregovori o družinskih vezeh, ki jo vežejo na zgodbo, o uresničevanju sanj in svojih poznih začetkih pisanja.

   

  Več
 15. Predstavljamo vam že tretjo epizodo novega spletnega formata, s katerim skrbimo, da tudi v tem času glas odličnih avtorjev novih knjig pride do vas. Prisluhnite pogovoru Igorja Sakside z Goroslavom Vukšićem, avtorjem romana Norci pomorci. V njem razkrivata, kako je prišlo do izida knjige, koliko je v zgodbi dejansko avtobiografskega kot tudi zakaj se celo skozi grobe situacije in surov slog ohranja romantičnost in poetičnost romana.

   

   

  Več
 16. Še vedno skrbimo, da tudi v tem času glas odličnih avtorjev novih knjig pride do vas. Prisluhnite pogovoru Ane Geršak z Ano Schnabl, avtorico romana Mojstrovina, ki ji življenje trenutno teče s precej običajno dinamiko, a upa, da ta čas literature ne bo spremenil.

   

   

  Več
 17. Beletrina letno pripravi več kot 250 dogodkov z avtorji, zato smo se odločili, da tudi v tem času glas odličnih avtorjev novih knjig mora priti do vas. Spodaj lahko prisluhnite pogovoru Mihe Šaleharja z Markom Radmilovičem, avtorjem romana Kolesar!

   

   

  Beletrina je sinonim za vrhunske knjige, e-knjige in festivale, je pa tudi založba, ki s svojo drznostjo in inovativnostjo ves čas preseneča in usmerja nove trende v kulturi.

  Več