Skip to content

Dogodki


 1. Prisluhnite odličnemu pogovoru Ksenije Horvat s profesorjem Mladenom Dolarjem ob sveže izdanem prevodu Gulliverjevih potovanj Jonathana Swifta, delu, ki je bilo velika uspešnica angleške literature že ob prvem izidu leta 1726. V svoji spremni besedi je filozof ta satirični roman označil tudi za eno najbolj emblematičnih knjig evropske kulture.

   

   

  Več
 2. Prisluhnite pogovoru Cvetke Bevc s Ferijem Lainščkom ob izidu njegovega novega romana. Priljubljeni slovenski pisatelj, čigar dela so doživela največ filmskih adaptacij, se tokrat predstavlja z romanom Kurji pastir, prvo od treh knjig, v katerih nas bo s pretresljivo zgodbo popeljal v otroštvo in svojo domačo hišo.

   

   

  Več
 3. Vabljeni, da nocoj prisluhnete novi epizodi v seriji spletnih knjižnih dogodkov! Urednik Andraž Gombač se bo ob sveže izdani zbirki novel Cirila Kosmača Lovim pomladni veter pogovarjal s pisateljevo hčerjo Nančo Kosmač Kogej. S knjigo obeležujemo dvojni jubilej velikega slovenskega pisatelja, saj mineva 110 let od njegovega rojstva in 40 let od njegove smrti.
   

   

  Več
 4. Vabljeni, da prisluhnete novi epizodi v seriji spletnih knjižnih dogodkov! Tokrat vam v pogovoru Nine Jerman z literarnim zgodovinarjem, teoretikom in kritikom Jankom Kosom predstavljamo zbirko Klasične Beletrine, ki prinaša vrhunce svetovne književnosti spet med nas.

   

   

  Več
 5. Nocoj ste vabljeni, da prisluhnete pogovoru kritičarke in urednice Petre Koršič s prevajalcem Vidom Snojem ob Zbranih pesmih Paula Celana. Za prevod izjemnega pesnikovega opusa je bil Vid Snoj pred kratkim uvrščen v ožji izbor za Sovretovo nagrado. 

   

  Več
 6. V novi epizodi spletnega formata Beletrina v živo prisluhnite pogovoru Vesne Milek z izjemnim igralcem Radkom Poličem in Petro Pogorevc, dramaturginjo, urednico in avtorico biografskega romana RAC o njegovem razgibanem življenju in pestrem ustvarjalnem delu.

   

   

  Več
 7. Predstavljamo vam novo epizodo spletnega formata Beletrina v živo, v kateri vas tokrat vabimo, da prisluhnete pogovoru Vesne Milek z Mitjo Čandrom o romanu Ristanc argentinskega avtorja Julia Cortázarja in o izidu 500. knjige v zbirki Beletrina. 

   

  Več
 8. Prisluhnite pogovoru Ive Ramuš Cvetkovič s pesnikom Andrejem Brvarjem ob njegovi najnovejši zbirki Fusnote. Spregovorila sta o vlogi poezije v sodobnem svetu, spreminjanju sveta in o stalnosti.

   

   

  Več
 9. V novi epizodi spletnega formata Beletrina v živo lahko prisluhnete pogovoru odlične novinarke Ksenije Horvat s škotskim pesnikom Johnom Burnsidom, častnim gostom festivala Dnevi poezije in vina, ki pa se nam zaradi bolezni žal ni mogel pridružiti v živo na Ptuju. Ob izidu knjige Izbrane pesmi sta se poglobila v vlogo poezije v teh hrupnih časih in družbenih spremembah, ki jih živimo v zadnjih mesecih in letih.  

   

  Pogovor je nastal nastal znotraj festivala Dnevi poezije in vina.

  Več
 10. V novi epizodi spletnega formata Beletrina v živo lahko prisluhnete pogovoru antropologinje, pesnice in pisateljice Ane Svetel s Klemnom Brvarjem, motorjem kulturnega dogajanja v Mariboru, ob knjigi Marpurgi pisateljice Zlate Vokač Medic. O romanu je sogovornik nekoč zapisal, da  je "izjemna, na zgodovinskih dejstvih temelječa fikcija, ki prav zaradi umetniških postopkov podaja polnokrvno in sugestivno podobo mesta v času in prostoru, ki ju podrobneje pozna malokdo."  

   

  Več
 11. V novi epizodi spletnega formata Beletrina v živo prisluhnite pogovoru Katje Šifkovič, vodje knjigarne Beletrina, s filmsko in literarno kritičarko Tino Poglajen ob romanu Stalinove krave, s katerim je finska pisateljica Sofi Oksanen ustvarila kult.

  Dotakneta se številnih tem, ki jih roman naslavlja, od zapletene zgodovine okupiranih baltskih držav, migracij in posledične razdvojenosti, do ženskosti, sramu in motenj hranjenja. Ponudita pa tudi svoj pogled na pristnost romanesknih prvencev, udarne literarne začetke in večpomenskost nenavadnega naslova romana. 

   

  Več
 12. V novi epizodi spletnega formata Beletrina v živo lahko prisluhnete pogovoru knjižne blogerke Alenke Štrukelj z antropologinjo, direktorico Inštituta 8. marec in avtorico Niko Kovač ob romanu Materinstvo kanadske pisateljice Sheile Heti. Avtorica v knjigi z osebno stisko in dvomom, ali bi imela otroke ali ne, preizprašuje položaj ženske v sodobni družbi.

   

   

  Več
 13. V novi epizodi spletnega formata Beletrina v živo prisluhnite pogovoru izjemne novinarke Ksenije Horvat s prevajalcem Branetom Čopom ob romanu Olga svetovno priznanega in priljubljenega pisatelja Bernharda Schlinka. Izredno spreten nemški literat po mnenju sogovornikov obvlada pripovedovanje ter tudi v svojem mehkejšem romanu prepleta vse svoje spretnosti in (pravno-politična) zanimanja. 

   

  Več
 14. V novi epizodi spletnega formata Beletrina v živo prisluhnite provokativnemu pogovoru odlične novinarke in velike bralke Vesne Milek s kritičarko, znanstvenico, antropologinjo in doktorico antičnih študij Svetlano Slapšak ob nenavadnem romanu Pascala Brucknerja Ledeni teden. Pisatelja namreč v zgodbi zanimajo predvsem vse temne plati odnosov med moškim in žensko.

   

   

  Več
 15. Nova epizoda spletnih knjižnih dogodkov prinaša pogovor novinarke Polone Balantič s profesorico umetnostne zgodovine Rebeko Vidrih, urednico izbora spisov pisatelja in esejista Johna Bergerja Male teorije vidnega. Med drugim pove, da je enega najbolj odmevnih angleških likovnih kritikov 20. stoletja vedno zanimala družbena dimenzija umetnosti in si je ves čas želel, da bi umetnost nagovarjala najširše množice. Več pa lahko izveste spodaj. 

   

  Več
 16. Prisluhnite pogovoru Tonija Cahunka z Dušanom Čatrom ob njegovem novem romanu Ekstradeviško. Pisatelj pravi, da je vanj vložil veliko dela in se je zato izida izredno veselil. Razkril pa je tudi, kdaj zanj lik zaživi in zgodba steče.  

   

  Več
 17. Nova epizoda spletnega formata Beletrina v živo prinaša odličen pogovor Blažke Müller Pograjc s filozofom in sociologom Mirtom Komelom ob ponovnem izidu romana Alberta Camusa Kuga.

  Sogovornika čas dogajanja romana približata sedanjosti ter s pisateljevimi besedami pravita, da se je v času epidemije spremenilo, kako smo delali, se ljubili in umirali. 

   

   

  Več
 18. Prisluhnite pogovoru popotnice Mojce Mavec s pohodnikom Samom Rugljem ob knjigi Christopha Ransmayrja Atlas rahločutnega moškega.

  Ugotavljata, da sicer marsikdo hodi po svetu, avstrijskemu pisatelju pa je v tej knjigi uspelo iz tega nekaj ustvariti. Kot opazovalec v svojih zgodbah vedno najde nekaj nepričakovanega.

   

   

  Več
 19. Nova epizoda spletnega formata Beletrina v živo prinaša pogovor novinarke Kaje Sajovic in svetovne priznane kuharske mojstrice Ane Roš iz Hiše Franko, ki je pred kratkim prejela dve Michelinovi zvezdici.

  Knjigo Sonce in dež lahko v naši spletni knjigarni kupite že v prednaročilu po ugodni prednaročniški ceni

   

  Več
 20. Prisluhnite pogovoru Ksenije Horvat z Igorjem Grdino ob romanu Gerta Lediga Povračilo

  Avtor spremne besede pojasni, zakaj je to brutalno poročilo vojne še vedno treba brati, ter spregovori o zgodovinskem trenutku Ledigove zgodbe in kasnejše izdaje knjige.

   

  Več
 21. Nova epizoda spletnega formata Beletrina v živo prinaša pogovor Jurija Hudolina z Damirjem Karakašem, avtorjem romana Šumenje gozda.

  Pisatelj, ki je zaznamoval hrvaško književnost preteklega desetletja, je z njim v značilno svojem slogu ustvaril lirično pripoved o odraščanju v vaškem okolju Like, ki ga po svoje oblikujejo tudi temne plati hrvaške zgodovine. Jurij Hudolin o njem pravi, da gre za enega najbolj intrigantnih romanov, kar jih je kdajkoli prevedel.  

   

  Več
 22. Nocoj prisluhnite pogovoru Jureta Vuge s Petrom Krečičem ob knjigi Plečnik, živeti za popolnost

  Avtor knjige o najbolj priznanem slovenskem arhitektu pravi, da je dal Ljubljani "podobo novih Aten, nove ambiciozne prestolnice mladega naroda".

   

  Več
 23. Prisluhnite pogovoru Marka Ogrizka in Nine Petek ob knjigi Michaela Schumana Konfucij. In svet, ki ga je ustvaril. Pogovarjala sta se o univerzalnih vrednotah, ki jih najdemo v Konfucijevih modrostih, pomenu (so)človečnosti v njih ter seveda njegovi aktualnosti in o tem, kako ga lahko beremo danes.

   

  Več
 24. Predstavljamo vam novo epizodo spletnega formata Beletrina v živo, v kateri vas tokrat vabimo, da prisluhnete pogovoru Ksenije Horvat s prevajalko Amalijo Maček o romanu Petra Handkeja Žalost onkraj sanj, ganljivi pripovedi o njegovi materi, koroški Slovenki, ki je "morala biti vse življenje močna, a si je želela, da bi bila lahko vsaj enkrat šibka". 

   

  Več
 25. V tokratni epizodi spletnega formata Beletrina v živo prisluhnite pogovoru Zvezdane Mlakar s Snežano Brumec, avtorico svežega romana Eden izmed nas, zgodbe o enem prvih slovenskih letalcev Alojziju Knapu. Pisateljica spregovori o družinskih vezeh, ki jo vežejo na zgodbo, o uresničevanju sanj in svojih poznih začetkih pisanja.

   

  Več
 26. Predstavljamo vam že tretjo epizodo novega spletnega formata, s katerim skrbimo, da tudi v tem času glas odličnih avtorjev novih knjig pride do vas. Prisluhnite pogovoru Igorja Sakside z Goroslavom Vukšićem, avtorjem romana Norci pomorci. V njem razkrivata, kako je prišlo do izida knjige, koliko je v zgodbi dejansko avtobiografskega kot tudi zakaj se celo skozi grobe situacije in surov slog ohranja romantičnost in poetičnost romana.

   

   

  Več
 27. Še vedno skrbimo, da tudi v tem času glas odličnih avtorjev novih knjig pride do vas. Prisluhnite pogovoru Ane Geršak z Ano Schnabl, avtorico romana Mojstrovina, ki ji življenje trenutno teče s precej običajno dinamiko, a upa, da ta čas literature ne bo spremenil.

   

   

  Več
 28. Beletrina letno pripravi več kot 250 dogodkov z avtorji, zato smo se odločili, da tudi v tem času glas odličnih avtorjev novih knjig mora priti do vas. Spodaj lahko prisluhnite pogovoru Mihe Šaleharja z Markom Radmilovičem, avtorjem romana Kolesar!

   

   

  Beletrina je sinonim za vrhunske knjige, e-knjige in festivale, je pa tudi založba, ki s svojo drznostjo in inovativnostjo ves čas preseneča in usmerja nove trende v kulturi.

  Več