Skip to content

Festival literature sveta Fabula

Festival literature sveta Fabula

Ponovno je tu! Največji mednarodni literarni festival v Ljubljani Literature sveta Fabula, ki bo potekal med 28. 2. in 8. 3. v Cankarjevem domu.

Festival Fabula, najodmevnejši literarni festival v Sloveniji, ki bo letos potekal že osemnajsto leto, bo v svoje središče v letu 2020 postavil igre moči: ekonomske, spolne, čustvene, družbene, geografske, etnične. Če smo vsi enaki, zakaj niso vsem dovoljene enake odločitve in izbire? Če smo vsi enaki, zakaj nimamo vsi enakih možnosti? Se je skozi življenje mogoče prebiti drugače kot z igrami moči, v katerih smo včasih zmagovalci in drugič poraženci?

Ob tem bodo v Cankarjevem domu nastopili svetovno priznani pisateljice in pisatelji, vsak s čisto svežim prevodom knjige, ki je izšla posebej za festival: Bernhard Schlink, Kristian Novak, Sara Stridsberg, Sheila Heti, s posebnim prevodom pa tudi Bettina Wilpert

Bernhard Schlink v romanu Olga prikazuje sile moči, ki so življenje določale ženskam poznega 19. stoletja. Kristian Novak v delu Cigan, ampak najlepši mojstrsko izriše marginalce, ki so bili poraženci iger moči, še preden so se zavedali, da so v igri. Sara Stridsberg v Beckombergi. Odi moji družini lirično opisuje krhkost življenja in moč, ki jo potrebujemo, da jo lahko prenesemo. Sheila Heti se sprašuje, ali je Materinstvo tisto, kar ženski da ali odvzame moč.

Izšel bo tudi roman Opraviti z Eddyjem, v katerem Édouard Louis kot mojstrski kronist nasilja prikazuje odraščanje večnega poraženca: pretepenega, zasmehovanega in revnega. Pisatelj nas žal ne bo uspel obiskati med festivalom, vam pa nov datum pogovora z njim kmalu sporočimo.  

Vendar pa igre moči niso le osebne, so tudi strukturne, takšne, ki definirajo okolje, v katerem živimo, in že v naprej omejijo naše možnosti. Tak poligon moči je denimo mesto, ki bo stalo v središču letošnje Fabule pred Fabulo, osrednjega teoretskega preddogodka festivala. Ameriška arhitektka, urbanistka in predavateljica na univerzi Yale Keller Easterling se ukvarja z javnim prostorom in vprašanjem, kako se v njem kažejo pozicije moči. In kakšno bo mesto prihodnosti? Elvia Wilk in Simon Sellars bosta spregovorila o povezavah med literarnimi in resničnini utopijami, distopijami in atopijami.

Brezplačne vstopnice si zagotovite v Informacijskem središču CD (podhod Maxija).

Več na uradni spletni strani

Programsko knjižico pa si lahko ogledate tukaj