Skip to content

Abecedarij

Avtor: Dane Zajc

Uredil/la: Jerneja Katona Zajc, Aleš Šteger

Del zbirke: Beletrina

Kategorija: Poezija, Slovensko leposlovje


  • leto izida: 2020
  • št. str.: 388
  • isbn: 978-961-284-632-9
  • cena: 27,00 EUR

O knjigi

Abecedarij izhaja ob 90-letnici rojstva in 15-letnici smrti slovenskega klasika. Skozi nov, celovit pogled predstavlja najznačilnejšo in najpomembnejšo tematiko poetike Daneta Zajca, obenem pa ponuja drugačno, sveže branje, saj izbrane odlomke postavlja v medsebojne dialoge, jih skuša iztrgati ustaljenim načinom interpretiranja ter jih osvetljuje na novo. Knjiga precej prostora namenja relevantnim dokumentom iz časa pesnikovega življenja ter pričevanjem njegovih sodobnikov in sopotnikov. Odlomke iz Zajčevih del povezuje spremno besedilo, ki je razbremenjeno literarnozgodovinskega in literarnoteoretskega vrednotenja. Knjiga je polna osebnih utrinkov, ki so se ohranili v spominu Zajčevih sodobnikov. Vsebina te nekonvencionalne in pestre knjige noče biti zgolj spominski album, temveč je poglobljen pregled Zajčevega opusa in obenem slika nekega življenja.

Recenzije

»Dane Zajc je kot britev oster pesnik duhovno izpraznjenega sveta. Z neverjetno močjo upoveduje resnico lažnega humanizma, avtokracije politične moči in tehnokracije znanosti, ki ji ni mar za etičnost in sočutje.«
-(Milan Dekleva).

O avtorju

Dane Zajc (1929 – 2005) se je rodil v Zgornji Javoršici. Bil je pesnik, dramatik, esejist in knjižničar, klasik slovenske in evropske književnosti. Njegov pesniški in dramski opus obsega osem izvirnih knjig pesmi ter sedem dram za odrasle. Za svoje ustvarjanje je prejel več nagrad, med njimi nagrado Prešernovega sklada, Prešernovo in dve Grumovi nagradi ter Fullbrightovo štipendijo za priznanega umentnika.

Več o avtorju