Skip to content

Atlas rahločutnega moškega

Avtor: Christoph Ransmayr

Prevod: Štefan Vevar

Del zbirke: Beletrina

Kategorija: Roman, Prevodno leposlovje, Sejem na spletu


  • leto izida: 2020
  • št. str.: 416
  • isbn: 978-961-284-608-4
  • cena: 27,00 EUR
  • leto izida: 2020
  • št. str.: 416
  • isbn: 9789612846619
  • cena: 19,99 EUR
  • Možnost branja na mobilnih napravah ter e-bralnikih, več o tem si preberite tukaj.

O knjigi

Avtorjev ubesedeni atlas sveta z naslovom Atlas rahločutnega moškega je edinstvena, iz sedemdesetih epizod sestavljena pripoved, ki bralca popelje po celinah in morjih, skozi čase in obmorske pokrajine, a tudi v nevsakdanje intimne prostore vsakdanjega evropskega sveta. Avtor začenja zgodbe z »videl sem« in v njih opiše, kar vidi nekdo, ki gleda z notranjim očesom in vidi tudi tisto, kar bi bilo za druge nevidno: nenavadne podobe in pripetljaje v senci vulkanov na Javi, na ledeni Arktiki, na brzicah Mekonga, na poljih smrti v Laosu in Kambodži, na himalajskih prelazih in »odčaranih« otokih Južnega morja, a tudi pomorske drame, kakršna je kronika upora na ladji Bounty. Pripoveduje izključno o krajih, v katerih je živel, jih prepotoval ali prehodil, in izključno o ljudeh, ki jih je tam srečal, ljudeh, ki so mu, kakor pravi v uvodu, pomagali, ga varovali, ogrožali, reševali ali ljubili. Kot zemljevidi dežel se epizode druga za drugo zvežejo v knjigo sveta, ki kartografira življenje in smrt, srečo in usodo.

Recenzije

»Redek pisatelj in velik popotnik.«
-(Le Monde).

»Najnovejši prevod njegovega romana Atlas rahločutnega moškega, ki je izvirno izšel leta 2012, je nenavadno, vendar pa tolikanj bolj zanimivo delo, še posebej zato, ker ga lahko berete po delih, po zgodbo na dan, ki pa je - vsaka posebej - izpisana s svetovljansko pazljivostjo in posluhom za detajl in dramaturgijo. ... Izjemno! «
-(Samo Rugelj, Bukla).

O avtorju

Christoph Ransmayr (1954, Wels, Avstrija) je pisatelj in filozof. Za kultni roman Poslednji svet, parafrazo Ovidijevih Metamorfoz, ki je izšel tudi v slovenskem prevodu (Mladinska knjiga, 1990), je prejel nagrado Franz Kafka; za delo Morbus Kitahara pa prestižno nagrado aristeion, ki si jo je delil s Salmanom Rushdijem. Za najnovejši roman Atlas eines ängstlichen Mannes je prejel več mednarodnih nagrad. Njegova dela so prevedena v več kot trideset jezikov.

Več o avtorju