Preskoči na vsebino

Česa nisem nikoli razumela na vlaku

Avtor: Suzana Tratnik

Del zbirke: Beletrina

Kategorija: Slovensko leposlovje, Kratka proza


  • leto izida: 2008
  • št. str.: 160
  • isbn: 9789612421502
  • cena: 15,00 EUR
  • leto izida: 2008
  • št. str.: 160
  • isbn: 9789612424442
  • cena: 7,99 EUR
  • Možnost branja na mobilnih napravah ter e-bralnikih, več o tem si preberite tukaj.

O knjigi

Zbirka Česa nisem nikoli razumela na vlaku nadaljuje in nadgrajuje prepoznavno pisavo Suzane Tratnik; zgodbe so nadaljevanje tistih iz Vzporednic, kjer je bil svet opisan skozi pretežno otroške oči, zdaj pa so njene osebe po večini nekoliko odrasle in počasi postajajo tiste, pred katerimi so jih ves čas svarili. Junakinje in junaki najraje potujejo z vlakom – nekateri morda kam prispejo, a ta pokrajina je le njihova lastna. Zato ne preseneča, da tu in tam kdo skoči z vlaka ali pa sreča potnika, ki ga ni več. Posebneži in obstranke se opirajo samo na svojo filozofijo brez ustaljenega voznega reda, v resnosti, s katero poskušajo oponašati vsakdanje življenje, pa so sila zabavni. Tisto, česar nikakor ne morejo razumeti na vlaku, so prej kot nedojemljivi čudeži le gole banalnosti, ki jim parajo živce.

Recenzije

»Novo zbirko Suzane Tratnik lahko po eni strani razumemo kot nadaljevanje preverjene formule, s katero je pisateljica že večkrat prepričala tako stroko kot bralce, po drugi strani pa imamo pred sabo besedila, ki z raznolikostjo pripovednih perspektiv, pa tudi z bolj odraslimi junaki, katerih zagate avtorica razpira s prefinjenim, izčiščenim slogom, predstavljajo novum v njenem ustvarjanju (zlasti zgodba Nanin listič). Tratnikova na formalni ravni preigrava več vzorcev, zdi pa se, da se čisteje in bolj polno kot v daljših besedilih izrazi v skrčenih krokijih s fantastičnim, nadrealističnim pridihom. (Eva Vrbnjak, Bukla)«

O avtorju

Suzana Tratnik (1963, Murska Sobota). Živi in dela v Ljubljani kot pisateljica, prevajalka in publicistka. Objavila je šest kratkroproznih zbirk: Pod ničlo (1997), Na svojem dvorišču (2003), Vzporednice (2005), Česa nisem nikoli razumela na vlaku (2008), Dva svetova (2010) in Rezervat (2012); dva romana: Ime mi je Damjan (2001) in Tretji svet (2007), otroško slikanico Zafuškana Ganca (2010), napisala pa je še monodramo Ime mi je Damjan (2002), radijsko igro Lepo dan še naprej (2011) in dve strokovni deli o lezbičnem gibanju v Sloveniji in o lezbični literaturi ter memoare Lezbični aktivizem po korakih (2013). Leta 2007 je prejela nagrado Prešernovega sklada za literaturo. 

Več o avtorju

Druge knjige tega avtorja