Skip to content

Enosmerna ulica

Avtor: Walter Benjamin

Prevod: Slavo Šerc

Del zbirke: Koda

Kategorija: Humanistika in družboslovje


  • leto izida: 2002
  • št. str.: 132
  • isbn: 9789616356343
  • cena: 7,00 EUR

O knjigi

Enosmerna ulica predstavlja obrat v Benjaminovem miselnem zorenju. V knjigi se avtor razkrije kot izjemen stilist, tenkočuten opazovalec in avtor filozofskih fragmentov, odkruškov, kratkih sentenc in hkrati sijajno prefinjenih vzgibov nezavednega, sanjskega. Gre za tisti način filozofije, ki se odreka diktatu absoluta za ceno rešitve krhkega, individualnega trenutka.

Recenzije

»Benjaminovi teksti so stari in moderni obenem. Stari, ker govore o minulih obdobjih dvajsetih in tridesetih let evropskih mest. Moderni, ker to počno v sodobni formi kratkih obratov. Ko torej opisuje strelišča po lunaparkih, slika vzdušje pouličnih gledališč. Vzemimo tarčo Execution capitale, pred katero stoji giljotina, sodnik v črnem in duhovnik s križem. Če je strel dober, se odprejo vrata, pokaže se lesena deska, na kateri stoji zločinec med dvema krvnikoma. Samodejno se uleže pod giljotino in odseka mu glavo. Knjiga seveda ni zbir intelektualnih domislic, ki nastopajo kot reklamne kapsule. O svetu namreč piše predvsem mnenja. (Bernard Nežmah, www.mladina.si)«

O avtorju

Walter Benjamin (1892 – 1940) se je rodil v Berlinu. Bil je filozof, pisatelj in prevejalec. S svojimi deli je zaznamoval filozofijo prve polovice 20. stoletja in pustil pečat na področju literarne kritike in historičnega materializma. Sodeloval je s frankfurtsko šolo in nemškim dramatikom Bertoltom Brechtom.

Več o avtorju