Skip to content

Jaka in Vane

Zgodba iz osemdesetih

Avtor: Jani Virk

Del zbirke: Beletrina

Kategorija: Slovensko leposlovje, Roman


  • leto izida: 2021
  • št. str.: 316
  • isbn: 978-961-284-731-9
  • cena: 27,00 EUR

O knjigi

Slovenija je na začetku osemdesetih let še vedno del Jugoslavije. Kot večina fantov mora tudi Jaka po zaključku gimnazije v jugoslovansko vojsko. Poletje je polno svobode in sanjarjenja o prihodnosti s punco Katjo, a jesen prinese obrat. Jaka se v bovški vojašnici ujame v absurdno kolesje vojaškega reda. Po nekaj tednih se kot nekdanji smučar priključi športni enoti in v le na videz trdni mreži reda in discipline se pokažejo vrzeli, ki vodijo v anarhične lege bivanja. Jaka med bivanjem v kasarni sicer izgubi Katjo, dobi pa prijatelja za vse življenje, Vaneta. Zaradi izpadov Vaneta iz vojske kmalu pošljejo domov, Jaka pa mora kazensko na Kosovo, od koder se širijo razpoke, ki bodo v prihodnjem desetletju pripeljale do razpada skupne države. Ob vrnitvi Jaka z Vanetom v Ljubljani zaživi študentsko in bohemsko življenje v času Šalamuna, Strniše in Zajca, vzpona punka, razcveta številnih družbenih in umetniških gibanj in podob iz Fassbinderjevih filmov.

Recenzije

»Virk piše z izbranim jezikom in premišljeno, s svojimi junaki vred pa pred nami vseskozi razkriva različne temeljne posameznikove dileme našega časa.«
-(Samo Rugelj).

O avtorju

Jani Virk (1962, Ljubljana) je pisatelj in prevajalec. Za zbirko kratkih zgodb Pogled na Tycho Brahe je leta 1999 prejel nagrado Prešernovega sklada. Po njegovi zgodbi »Vaški učitelj« je bil na začetku devetdesetih let posnet film. Njegova dela so prevedena v več jezikov, med drugim v nemščino, angleščino, španščino, poljščino ter hrvaški in srbski jezik.

Več o avtorju