Skip to content

Marguerite

Avtor: Monika Van Paemel


  • leto izida: 2009
  • št. str.: 123
  • isbn: 9789612422370
  • cena: 18,00 EUR

O knjigi

Marguerite je poetična, čustveno intenzivna in pretresljiva biografska pripoved o njeni edinstveni in duhoviti babici, ki je med drugo svetovno vojno reševala Jude. Ob spominskem soočenju z mrtvo babico pripovedovalka odkriva minljivost kot človeško usodo in razmišlja o tem, kaj pomeni biti ženska v moškem svetu.

Recenzije

»»Dinamičen slog, priostren z ostrim humorjem, je glavna odlika dela, ki hkrati nakazuje značajsko podobnost avtorice in njene predhodnice.« (Tina Bilban, Bukla) »Slovenski bralci Moniko van Poemel poznajo po romanu Razlika, v katerem kot glavni junak nastopa govoreči lipicanec. V slovenski prostor se vrača s prevodom knjige Marguerite (Študentska založba), v kateri je pisala o svoji babici. “Naše babice so pomembne, so živa zgodovina in če jih ne spoznamo dobro v življenju, nekaj izgubimo,” je povedala Van Paemelova. Za njen literarni izraz so po Novakovih besedah značili čutnost, sodobno etični angažma in avtobiografskost.« (STA)«

O avtorju

Monika van Paemel (1945, Poesele, Belgija) je ena najvidnejših predstavnic sodobne nizozemske književnosti. Objavila je več romanov, v katerih nastopajo isti liki. Njena dela so prevedena v več jezikov in zanje je prejela več nacionalnih literarnih nagrad.

Več o avtorju