Skip to content

Maša dvajsetega stoletja

Avtor: Marjan Rožanc

Del zbirke: Beletrina

Kategorija: Slovensko leposlovje, Esejistika


  • leto izida: 2009
  • št. str.: 187
  • isbn: 9789612422547
  • cena: 19,99 EUR

O knjigi

Marjan Rožanc je športu namenil ne le svojo mladost, velik del svojega prostega časa, precejšen del poklicne kariere in levji delež svoje strasti, temveč tudi dobršen del svoje literarne dejavnosti: mnoge odlomke v romanih, dnevniške zapiske, predvsem pa tudi nekatere izmed svojih poglobljenih esejev. Ta knjiga prinaša izbor Rožančevih najboljših esejističnih besedil in daljših odlomkov iz romanov, posvečenih problematiki športa, in tako doslej najbolj celovito predstavi povezanost dveh področij delovanja, ki sta Rožancu pomenili največ: literature in nogometa.

Recenzije

»Najmanj dva taka imamo: Uroša Zupana, o katerem smo v preteklosti že pisali, in žal že pokojnega Marjana Rožanca. Knjiga Maša dvajsetega stoletja (ŠZ, Beletrina, 2009) prinaša izbor najboljših Rožančevih besedil, posvečenih problematiki športa, in tako doslej najceloviteje predstavi povezanost dveh področij delovanja, ki sta Rožancu pomenili največ: literature in nogometa. (Playboy)«

O avtorju

Marjan Rožanc (1930 – 1990) se je rodil v Slapah pri Ljubljani. Velja za najpomebnejšega slovenskega esejista in enega najvidnejših pisateljev zadnje tretjine 20. stoletja. Za roman Ljubezen je prejel nagrado Prešernovega sklada. Za svoje delo na področju športa je prejel več priznanj, med drugim zlato Bloudkovo značko. Po njem se imenuje nagrada za najboljšo esejistično knjigo.

Več o avtorju