Skip to content

Na kraju napisano 9

Costa de Morte in Santiago de Compostela, Španija

Avtor: Aleš Šteger


  • leto izida: 2021
  • št. str.: 48
  • isbn: 9789612848231
  • cena: 10,00 EUR

O knjigi

Aleš Šteger, že deveto leto zapored nadaljuje svoj umetniški projekt Na kraju zapisano, kjer v enem dnevu napiše tekst o doživljanju posameznega mesta. Letos si je izbral špansko romarsko mesto Santiago de Compostela.

V času masovnega turizma se na compostelano nikakor ne odpravljajo samo verniki. A za večino opravljena pot kljub vsemu ostaja v razmerju duhovnosti. Številni, ki po več sto prehojenih kilometrih prispejo v Santiago, nadaljujejo pot do konca sveta, do Finterre oz. Finisterre in Muxie, dveh obalnih mest, slabih 90 kilometro vzahodno od Santiaga. To je kos romarske poti, ki se v Santiagu ne konča, ampak začne. Pot, ki je mnogim še zmeraj pot iskanja samospoznanja, se je v času epidemije močno spremenila.

Štegra je zanimalo, kakšne romarje bo srečal, kako bodo v času, ko pandemija in strahovi obvladujejo vsakdan, domačini gledali na prišleke in prenašalce z vsega sveta. So upanje in želja po samoodkrivanju močnejši od predpisov? In kaj se skriva za koncem sveta, kjer se na samem koncu Galicije razprostira zloglasna obala smrti, Costa da Morte?

O avtorju

Aleš Šteger (1973) je pesnik, pisatelj, urednik in pobudnik številnih knjižnih in kulturnih pobud. Z več kot šestdeset prevedenimi izvirnimi knjigami v več kot dvajset jezikov in številnimi uvrstitvami v mednarodne antologije je eden mednarodno najbolj prepoznavnih slovenskih avtorjev. Je prejemnik slovenskih in mednarodnih nagrad, med njimi prestižne nagrade Horsta Bieneka (2016), ki jo za pesniški opus podeljuje Bavarska akademija lepih umetnosti, leta 2017 je postal redni član Nemške akademije za jezik in pesništvo, leta 2021 pa je prejel Pretnarjevo nagrado festivala Lirikonfest in nagrado Alfreda Kolleritscha mesta Gradec. 

Več o avtorju