Skip to content

Nespodobna anekdota

Avtor: Fjodor Mihajlovič Dostojevski

Prevod: Urša Zabukovec

Del zbirke: Beletrina

Kategorija: Prevodno leposlovje, Roman


  • leto izida: 2007
  • št. str.: 115
  • isbn: 9789612421168
  • cena: 15,00 EUR
  • leto izida: 2007
  • št. str.: 115
  • isbn: 9789612425272
  • cena: 9,99 EUR
  • Možnost branja na mobilnih napravah ter e-bralnikih, več o tem si preberite tukaj.

O knjigi

V Nespodobni anekdoti Dostojevski satirično upodobi tedanjo družbeno-politično stvarnost, predvsem novopečene liberalce (general Pralinski), ki so s svojim razglašanjem nujnosti »humanosti« v medčloveških odnosih predstavljali veliko upanje za narod, kar pa Dostojevski kmalu razkrinka kot golo željo po ohranitvi starih privilegijev na račun ljudstva.V anekdoti spremljamo Pralinskega, kako na rojstnodnevnem večeru razlaga svojo misel o nujnosti humanega odnosa s podrejenimi. Ko se poslovi, ugotovi, da je njegov izvošček izginil neznano kam, zato se domov odpravi kar peš in kmalu zagleda hišo, iz katere je slišati vesele krike plešoče množice. Od mestnega stražnika izve, da tu živi njegov podrejeni, registrator Pseldonimov, ki v tem trenutki s svati praznuje poroko. Pralinski se odloči, da se pridruži podrejenim in tako dokaže plemenitost ter osvobajajočo moč humanosti, o kateri je govoril. Reakcija podrejenih na nepovabljenega gosta pa je nasprotna od pričakovane, večer se konča s škandalom in nezavestjo pijanega Pralinskega, ki ni vajen alkohola. Zjutraj, ko pride k sebi, jo neopazno pobriše in osem dni ne stopi iz hiše, saj se zaveda, da bo »njegova anekdota prišla v zgodovino«.

Recenzije

»Ruske klasike je pač treba brati, če ne zgrda - kot obvezno domače čtivo, s skoraj tako obveznim odporom -, pa zlepa: kot pravo počitniško branje, v soparnih poletnih nočeh, ob dolgih zimskih večerih, ob čaju z medom, ali pa kar tako, sredi največjega streba, zato da prekinejo enakomerno drdranje vsakdanjega tempa.« (Valentina Smej Novak, Delo) »Gre za delo, ob katerem se v prvi vrsti lahko zamislijo politična srenja in predstojniki karitativnih organizacij vseh vrst.« (Robi Šabec, Dnevnik)«

O avtorju

Fjodor Mihajlovič Dostojevski (1821–1881) je ruski klasik, ki v svojih najznamenitejših delih, med katera sodi predvsem tako imenovano veliko peteroknjižje (Zločin in kazen, Idiot, Besi, Mladenič, Bratje Karamazovi), prek opisov nenavadnih, nemalokrat tudi ekstremnih dejanj in oseb upodablja najgloblje dileme človekove duše ter posledice njegovih odločitev. Njegovo ustvarjanje, ki je usodno zaznamovalo literarne in filozofske smeri 20. stoletja, je še danes zelo aktualno, kar dokazujejo tako zanimanje za njegovo biografijo in vedno novi poskusi branja ter razlaganja njegovih del, kot tudi sveži prevodi teh del v mnoge svetovne jezike, med drugim v slovenščino.

Več o avtorju