Skip to content

Nismo nedolžni

Avtor: Bei Dao

Prevod: Katja Kolšek, Več Prevajalcev

Del zbirke: Beletrina

Kategorija: Poezija


  • leto izida: 2019
  • št. str.: 152
  • isbn: 9789612845193
  • cena: 24,00 EUR
  • leto izida: 2019
  • št. str.: 112
  • isbn: 9789612845940
  • cena: 16,99 EUR
  • Možnost branja na mobilnih napravah ter e-bralnikih, več o tem si preberite tukaj.

O knjigi

Dvojezična zbirka pesmi Nismo nedolžni prinaša izbor iz bogatega pesniškega opusa, ki ga je pripravil pesnik sam. Njegove pesmi se zdijo na prvi pogled nekoliko težje razumljive, vendar lahko ob branju začutimo njihovo enotno potezo, namreč, da jih v celoti preveva neka notranja logika subtilnega upora. Zato ne čudi dejstvo, da Bei Dao poezijo enači predvsem s svobodo. 

Recenzije

»To je pisanje individualizma, seganja po svobodi, ograjevanje od kakršnekoli zapovedane norme, predvsem pa ne gre za pisanje, ki bi v sebi skušalo zajeti dokončnost spoznanja. «
-(Aljaž Krivec, Bukla).

O avtorju

Bei Dao (1949, umetniško ime, ki pomeni Severni otok) je brez dvoma eden najbolj vplivnih in globalno prepoznanih kitajskih pisateljev, ikona žive sodobne kitajske poezije. V sedemdesetih in osemdesetih je bil eden osrednjih predstavnikov t. i. »meglenih pesnikov«, tedanjega avantgardnega gibanja, znanega po temni, pogosto prefinjeno zabrisani rabi jezika, ki je predstavljala velik odmik od »uradnih« pesniških konceptov maoistične Kitajske. Leta 1978 je bil soustanovitelj revije Jintian (Danes), ki je bila kasneje prepovedana. Med letoma 1989 in 2006 je živel v eksilu. Po reformah se je vrnil v Hongkong, kjer trenutno živi in poučuje na Kitajski univerzi v Hongkongu. Njegove pesmi slovijo po izvirnosti, strogi jezikovni ureditvi in eleganci. Ameriški pesnik Robert Haas je o Bei Dau zapisal: »Ob branju njegovih pesmi čutimo, kako sledijo pulziranju zavesti.« Je prejemnik številnih uglednih mednarodnih nagrad, kot so Tucholsky Prize švedskega PEN, International Poetry Argana Award, zlati venec Struških večerov poezije v Makedoniji. Je častni član American Academy of Arts and Letters. Piše tudi dela za otroke, eseje in prozo. 
Njegove knjige so bila objavljene v več kot 30 jezikih, v slovenščini pa ga s to knjižno izdajo prebiramo prvič.

Več o avtorju