Preskoči na vsebino

Ozka pot globoko do severa

Avtor: Richard Flanagan

Prevod: Leonora Flis

Del zbirke: Beletrina


  • leto izida: 2017
  • št. str.: 540
  • isbn: 9789612842796
  • cena: 29,00 EUR

O knjigi

V romanu Ozka pot globoko do severa (naslov si je avtor sposodil pri Bašu, japonskem pesniku iz 17. stoletja) se Richard Flanagan osredotoči na življenje avstralskega kirurga Dorriga Evansa, ki je bil v času druge svetovne vojne japonski vojni ujetnik v azijskih taboriščih. Tam so bivali vojaki zavezniških sil, ki so, skupaj z azijskimi civilisti, gradili burmansko železnico, imenovano tudi »železnica smrti«. Središče romana je Dorrigova življenjska pot, ki nas vodi od njegovega otroštva do zadnjih let njegovega razburkanega življenja. Ozka pot globoko do severa je pretresljiva pripoved o obdobju druge svetovne vojne, o krutosti japonskih vojaških sil, o ljubezni, krivdi, o večnem hrepenenju po nedosegljivem, o iskanju neprehojenih poti in o poskusih premagovanja vsakodnevnih rutin, ki nas lahko oddaljujejo drug od drugega in v nekoč tesnih in ljubečih odnosih privedejo do stanja popolne tujosti. Flanaganov roman je predvsem prikaz neizmernega človeškega trpljenja, bolečine in ne nazadnje tudi (občasnega) zmagoslavja dobrote in spoštovanja do sočloveka, vrlin, ki zlasti možem, ki jih zasužnjuje železnica smrti, na trenutke prinašata svetlobo in upanje.

Recenzije

»Flanagana (1961), avstralskega pisatelja iz Tasmanije, v slovenščini že dobro poznamo po romanih Plosk ene dlani, Neznana teroristka in Smrt rečnega vodnika. Z romanom Ozka pot globoko do severa iz leta 2013, za katerega je prejel tudi prestižno Bookerjevo nagrado, pa je dosegel vrh. V komplek­sno in virtuozno napisani pripovedi, v katero vmeša tako vojno in mir kot tudi sovraštvo in ljubezen, kot središčni lik postavi izmišljenega avstralskega kirurga Dorriga Evansa. Ta je bil med drugo svetovno vojno japonski ujetnik v taborišču, kjer so gradili t. i. železnico smrti. Avtor zdravnikovo življenjsko zgodbo (in tudi druge) pred nami splete v pripoved, napisano v različnih časovnih perspektivah, ki osup­ne, presune in navduši. Roman se namreč (poleg drugega) bere tudi kot poročilo o gradnji železnice smrti iz prve roke, kar ni čudno ob dejstvu, da je to usodo doživel njegov oče Arch Flanagan. Ta je svoje zaporniško-taboriščno-delovno življenje skupaj s Flanaganovim bratom Martinom popisal v knjigi Linija: zgodba o burmanski železniški progi. A ta medvojna (pre)izkušnja je samo en krak zgodbe. Avtor nam­reč v pripoved vključuje tako protagonistova predvojna leta, ko se je strastno zapletel s stričevo ženo, čeprav je imel svoje dekle, kot tudi njegova povojna leta (in tudi povojna leta drugih likov, denimo brutalnih japonskih oficirjev), ko se je s svojim dekletom poročil, potem pa svojo ženo in mater svojih otrok nenehno varal, a takrat, ko je bilo treba, je vseeno pokazal družinsko pripadnost. Eden prevod­nih romanesknih vrhuncev letošnjega leta.«

O avtorju

Richard Flanagan (1961, Longford, Avstralija) je poročen s potomko slovenskih emigrantov na Tasmanijo, s Slovenijo ga poleg te srčne povezujejo še številne prijateljske vezi. Za svoja leposlovna dela je prejel številne nagrade, nazadnje je za roman Ozka pot globoko do severa prejel ugledno nagrado man booker. Slovenski bralci so ga spoznali preko romanov Plosk ene dlani, Smrt rečnega vodnika in Neznana teroristka.

Več o avtorju

Druge knjige tega avtorja