Skip to content

Ozka pot globoko do severa

Avtor: Richard Flanagan

Prevod: Leonora Flis

Del zbirke: Beletrina

Kategorija: Prevodno leposlovje, Roman


  • leto izida: 2017
  • št. str.: 540
  • isbn: 9789612842796
  • cena: 29,00 EUR
  • leto izida: 2017
  • št. str.: 540
  • isbn: 9789612843243
  • cena: 21,99 EUR
  • Možnost branja na mobilnih napravah ter e-bralnikih, več o tem si preberite tukaj.

O knjigi

V romanu Ozka pot globoko do severa (naslov si je avtor sposodil pri Bašu, japonskem pesniku iz 17. stoletja) se Richard Flanagan osredotoči na življenje avstralskega kirurga Dorriga Evansa, ki je bil v času druge svetovne vojne japonski vojni ujetnik v azijskih taboriščih. Tam so bivali vojaki zavezniških sil, ki so, skupaj z azijskimi civilisti, gradili burmansko železnico, imenovano tudi »železnica smrti«. Središče romana je Dorrigova življenjska pot, ki nas vodi od njegovega otroštva do zadnjih let njegovega razburkanega življenja. Ozka pot globoko do severa je pretresljiva pripoved o obdobju druge svetovne vojne, o krutosti japonskih vojaških sil, o ljubezni, krivdi, o večnem hrepenenju po nedosegljivem, o iskanju neprehojenih poti in o poskusih premagovanja vsakodnevnih rutin, ki nas lahko oddaljujejo drug od drugega in v nekoč tesnih in ljubečih odnosih privedejo do stanja popolne tujosti. Flanaganov roman je predvsem prikaz neizmernega človeškega trpljenja, bolečine in ne nazadnje tudi (občasnega) zmagoslavja dobrote in spoštovanja do sočloveka, vrlin, ki zlasti možem, ki jih zasužnjuje železnica smrti, na trenutke prinašata svetlobo in upanje.

Recenzije

»Eden prevod­nih romanesknih vrhuncev letošnjega leta.«
-(Bukla).

»Odlično in pametno napisana, s čustvi nabita ter berljiva saga o vojni, ljubezni, trpljenju, smrti in upanju.«
-(Delo).

»Roman avstralskega pisatelja Richarda Flanagana poezijo nosi že v naslovu.«
-(Dnevnik).

»To je z epsko širino in čez več desetletij potegnjen popis kariere, ki jo je, kot celotno družbeno ozračje, nepovratno kontaminirala vojna. «
-(Mladina).

O avtorju

Richard Flanagan (1961, Longford, Avstralija) je poročen s potomko slovenskih emigrantov na Tasmanijo, s Slovenijo ga poleg te srčne povezujejo še številne prijateljske vezi. Za svoja leposlovna dela je prejel številne nagrade, nazadnje je za roman Ozka pot globoko do severa prejel ugledno nagrado man booker. Slovenski bralci so ga spoznali preko romanov Plosk ene dlani, Smrt rečnega vodnika in Neznana teroristka.

Več o avtorju

Druge knjige tega avtorja