Preskoči na vsebino

Pastorek

Življenje na hudičevi zemlji 1987-1990

Avtor: Jurij Hudolin

Del zbirke: Beletrina

Kategorija: Slovensko leposlovje, Roman


  • leto izida: 2008
  • št. str.: 243
  • isbn: 9789612421526
  • cena: 5,00 EUR
  • leto izida: 2008
  • št. str.: 243
  • isbn: 9789612424114
  • cena: 9,99 EUR
  • Možnost branja na mobilnih napravah ter e-bralnikih, več o tem si preberite tukaj.

O knjigi

Roman Pastorek je zgodba o skrajno mučnem odraščanju ob apatični materi, odsotnem očetu in predvsem povsem vase zaverovanem, brutalnem očimu. Hudolinova zgodba o nasilju v družini je srhljivo realistična za to, ker se avtor ne izogne kompleksnosti doživljanja trpinčenega otroka, njegovemu strahu in sovraštvu do očima na eni in fascinacijo nad njegovo močjo na drugi strani. Ob intimni zgodbi neke nesrečne družine pa imamo opraviti tudi s socialnim komentarjem. V očimu, ki sam zase največkrat pravi, da je preprosto Lastnik – gostilne, parcel, ljudi, sveta, besed –, prepoznavamo tipičnega tranzicijskega povzpetnika. Pa čeprav se zgodba dogaja v času, ki se ga bolj spominjamo po družbenem vrenju, s katerim ima Hudolinov roman opraviti le toliko, kolikor kaže na tisto mentaliteto, ki je bila tedaj – konec osemdesetih – šele v porajanju, a trdno odločena, da zavlada novemu družbenemu redu. Pastorek je sočna pripoved o intimni in družbeni tragediji, ki ji prav iskrivost vceplja vitalistično upanje.

Recenzije

»Hudolinov drugi roman je pretresljiva podoba odraščanja mladega Benjamina, ki se po ločitvi od očeta z mamo Ingrid preseli k njenemu ljubimcu in zverinskemu očimu Lorisu Čivitiku na Hrvaško v Panule. Tam ima objestnež donosno gostišče in ogromno posestvo, na katerem nečloveško izkorišča vsakogar, ki mu prekriža pot. A čeprav je uničevalec Loris »lastnik vseh besed«, avtor mlademu protagonistu lucidno razpre pogled in nakaže rešitev, ki jo prinaša branje in razumevanje najrazličnejših od očeta podarjenih knjig, ob katerih vsaj za trenutek pozabi na strah in neizmerno trpljenje. Eva Vrbnjak«

O avtorju

Jurij Hudolin (1973, Ljubljana) je pesnik, pisatelj, urednik, kolumnist, scenarist in prevajalec. Doslej je izdal osem pesniških zbirk, šest romanov in zbirko kratke proze. Z romanom Ingrid Rosenfeld je bil med finalisti za nagrado kresnik za roman leta 2013. Njegova dela so prevedena v hrvaščino, makedonščino, madžarščino, češčino, srbščino in angleščino.

Več o avtorju