Skip to content
Uspešnica

Polnoč ves dan

Avtor: Hanif Kureishi

Prevod: Breda Biščak

Del zbirke: Žepna Beletrina

Kategorija: Prevodno leposlovje, Kratka proza, Razprodane knjige


  • leto izida: 2012
  • št. str.: 151
  • isbn: 9789612424657
  • cena: 5,00 EUR

O knjigi

Za mnoga Kureishijeva dela je značilen avtobiografski prizvok, in tudi liki v zbirki kratkih zgodb Polnoč ves dan so večinoma iz londonskih umetniških krogov. Večina zgodb se vrti okoli ljubezenskih odnosov, v katerih se protagonisti sicer videvajo, a le redko tudi vidijo. Kureishi njihova vedno nova iskanja in razpotja ubesedi s preprostim jezikom, komunikativnimi dialogi in blagim melanholičnim podtonom. Zdi se, kakor da jih v iskanju življenjskih radosti posede na ljubezenski vrtiljak, na katerem se marsikdaj vrtijo drug mimo drugega.

Recenzije

»V okviru letošnjega festivala Fabula je k nam prišel tudi angleški pisatelj pakistanskega rodu Hanif Kureishi (1954), ki ga po romanih Buda iz predmestja, Intimnost, Nekaj ti moram povedati, Črni album in drugih delih prav dobro poznamo tudi pri nas. Ob tej priložnosti je izšla njegova knjiga kratkih zgodb Polnoč ves dan iz leta 1999. V desetih zgodbah pa Kureishi mojstrsko preigra svoje priljubljene teme, torej različne ljubezenske vrtiljake, ki jih pogosto poganjajo prepovedana razmerja, navdihujejo pa se tako z neposredno urbanostjo umetniških krogov kot tudi z melanholično liričnostjo. Ljubimca, ki hočeta skupaj preživeti nekaj dni v podeželskem hotelu, potem pa se jima nepričakovano pridruži še njen mož, nekdanja ljubimca, ki se zopet srečata, dekle, ki pripelje materi pokazat svojega starejšega vzhodnjaškega ljubimca, mož, ki povabi na pogovor ljubimca svoje žene, so samo nekatere od kombinacij, ki jih Kureishi s svojim talentom povzdigne v brezčasne zgodbe. Samo Rugelj; Bukla 76«

O avtorju

Hanif Kureishi (1954) je danes zagotovo eno najpomembnejših imen sodobne britanske proze. Zaslovel je že z romanesknim prvencem Buda iz predmestja (1990), prevedenim v več kot dvajset jezikov, leta 1999 izšel tudi v slovenščini. V slovenščini lahko beremo tudi Intimnost, Mavrično znamenje in druge spise, dramo Primestje, Črni album, Nekaj ti moram povedati, Polnoč ves dan, Telo in Zadnja beseda. Kureishi je tudi plodovit in uspešen dramatik in scenarist. Za svoja dela je prejel vrsto nagrad, med drugimi nagrado Whitbread za najboljši prvi roman in nominacijo za oskarja za scenarij filma Moja čudovita pralnica.

Več o avtorju