Preskoči na vsebino

Polnoč ves dan

Avtor: Hanif Kureishi

Prevod: Breda Biščak

Del zbirke: Žepna Beletrina

Kategorija: Prevodno leposlovje, Kratka proza


  • leto izida: 2012
  • št. str.: 151
  • isbn: 9789612424657
  • cena: 5,00 EUR

O knjigi

Za mnoga Kureishijeva dela je značilen avtobiografski prizvok, in tudi liki v zbirki kratkih zgodb Polnoč ves dan so večinoma iz londonskih umetniških krogov. Večina zgodb se vrti okoli ljubezenskih odnosov, v katerih se protagonisti sicer videvajo, a le redko tudi vidijo. Kureishi njihova vedno nova iskanja in razpotja ubesedi s preprostim jezikom, komunikativnimi dialogi in blagim melanholičnim podtonom. Zdi se, kakor da jih v iskanju življenjskih radosti posede na ljubezenski vrtiljak, na katerem se marsikdaj vrtijo drug mimo drugega.

Recenzije

»V okviru letošnjega festivala Fabula je k nam prišel tudi angleški pisatelj pakistanskega rodu Hanif Kureishi (1954), ki ga po romanih Buda iz predmestja, Intimnost, Nekaj ti moram povedati, Črni album in drugih delih prav dobro poznamo tudi pri nas. Ob tej priložnosti je izšla njegova knjiga kratkih zgodb Polnoč ves dan iz leta 1999. V desetih zgodbah pa Kureishi mojstrsko preigra svoje priljubljene teme, torej različne ljubezenske vrtiljake, ki jih pogosto poganjajo prepovedana razmerja, navdihujejo pa se tako z neposredno urbanostjo umetniških krogov kot tudi z melanholično liričnostjo. Ljubimca, ki hočeta skupaj preživeti nekaj dni v podeželskem hotelu, potem pa se jima nepričakovano pridruži še njen mož, nekdanja ljubimca, ki se zopet srečata, dekle, ki pripelje materi pokazat svojega starejšega vzhodnjaškega ljubimca, mož, ki povabi na pogovor ljubimca svoje žene, so samo nekatere od kombinacij, ki jih Kureishi s svojim talentom povzdigne v brezčasne zgodbe. Samo Rugelj; Bukla 76«

O avtorju

Hanif Kureishi (1954, Bromley, Velika Britanija) je eden najslavnejših sodobnih britanskih pisateljev in filmskih ustvarjalcev. Po oceni časnika The Times sodi med 50 najpomembnejših britanskih pisateljev po letu 1945. V svojih romanih, kratkih zgodbah in dramah najpogosteje obravnava vprašanja, povezana z raso, nacionalizmom, imigracijo in ljubezenskimi odnosi.

Več o avtorju

Druge knjige tega avtorja