Skip to content

Prasec pa tak

Avtor: Lucija Stepančič


  • leto izida: 2008
  • št. str.: 236
  • isbn: 9789612421571
  • cena: 15,00 EUR
  • leto izida: 2008
  • št. str.: 236
  • isbn: 9789612424008
  • cena: 9,99 EUR
  • Možnost branja na mobilnih napravah ter e-bralnikih, več o tem si preberite tukaj.

O knjigi

Prasec pa tak je zbirka ljubezenskih zgodb, v katerih Lucija Stepančič s sočnim izrazjem natančno secira sodobno človeško psiho in obenem obuja že pozabljeno moč čustvovanja. V petih zgodbah srečamo žensko, ki v Benetkah nehote prisluhne neznancu, ki laže v slovenščini, svežega ločenca, ki sreča bratranca svoje bivše žene, in melanholično dekle, ki ji tarnajoča okolica kvari naslajanje nad lastno nesrečo. Tu sta tudi razočarana tridesetletnica, ki sanjari o tem, da bi ponižala bivšega (to pa navsezadnje uspe njeni tekmici), in veseljaški stari fant, ki si svoji ljubici ne upa povedati, da se je ločil in podedoval stanovanje. Lucidna psihologija pisave Lucije Stepančič je nemalokrat zaškrtana skozi zobe, odlikuje pa jo redek smisel za tragikomiko.

Recenzije

»Restavratorka in kritičarka Lucija Stepančič se po skoraj desetih letih od knjižnega prvenca, prozne zbirke Mrtvaki in šlagerji, vrača z jagodnim nizom petih ljubezenskih zgodb, ki silijo v novelsko dolžino in nadgrajujejo pisateljičino že poprej ostro in pronicljivo prozo. Skoraj po pravilu je izhodišče zgodb neki nenavaden komičen nesporazum, ki požene v tek celotno dogajanje, to pa se tematsko navezuje na problematiko medčloveških odnosov in z njimi povezanih frustracij. Avtoričin stil odlikuje izjemen občutek za tragikomiko, za bogato besedišče, s pomočjo katerega izostri in približa vse delčke sodobne človeške psihe, likom (razočarana tridesetletnica, sveži ločenec …) pa vdihne že pozabljeno moč čustvovanja. Eva Vrbnjak«

O avtorju

Lucija Stepančič (1969, Ljubljana) je po izobrazbi akademska slikarka in restavratorka specialistka. V slovenski literarni prostor je vstopila kot prozaistka in literarna kritičarka. Profilirani, ostri in lucidni kritiški zapisi (objavljala jih je predvsem v reviji Sodobnost, v Književnih listih in v Dnevniku) so ji leta 2003 prinesli Stritarjevo nagrado za najboljšega mladega literarnega kritika. Piše kratko prozo, romane in poezijo. 

Več o avtorju