Skip to content

RAC - biografija Radka Poliča

Prednaročilo - predviden izid: avgust 2020. (Knjige naročene v prednaročilu lahko plačate po predračunu ali s plačilnimi karticami preko PayPal-a. Plačilo po povzetju za prednaročila ni mogoče.)

Avtor: Petra Pogorevc


  • leto izida: 2020
  • št. str.: 324
  • isbn: 978-961-284-635-0
  • cena: 29,00 EUR

O knjigi

Ko je Radko Polič leta 2007 prejel Prešernovo nagrado za življenjsko delo, je režiser Sebastijan Horvat o njem zapisal, da je igralec, ki igra na vse ali nič, vrvohodec brez varovalne mreže ter igralec fanatik, ki sebi in drugim postavlja najvišje zahteve. Radko Polič - Rac bi lahko postal gozdar ali kirurg, toda nazadnje je izbral poklic igralca, se v njem izmojstril do skrajnosti in dosegel praktično vse, kar igralec lahko doseže. Knjiga bo odstrla in prepletla spomine na njegovo življenjsko in ustvarjalno pot ter razkrila, da je na odru enako strasten in zahteven kot za njim, se vrnila v otroštvo, ki ga je v nemirnih povojnih letih preživel razseljen med Črnomljem, Beogradom, Berlinom in Ljubljano, pojasnila njegovo vseživljenjsko povezanost s starši in bratoma ter obudila spomine na tri zakone, iz katerih ima danes dva odrasla sinova. Predstavila bo njegov pristop k oživljanju vlog, zajela njegovo pojmovanje lepega in težkega poklica igralca ter iz prve roke spregovorila o nepozabnih likih, ki jih je v šestih desetletjih ustvaril na odru in platnu. »Igra je hoja čez rob, moraš si upati,« razmišlja Radko Polič - Rac. Tako kot v življenju.

Recenzije

»Racevi spomini so zanimivo, razgibano, poučno branje, ki za portretirancem odstirajo bogato zgodovinsko kuliso, pred katero postavljajo skrbno izpisan portret posameznika, neuklonljivega in drznega, izstopajočega in zato včasih ob ustvarjalnem zanosu tudi napornega. «
-(Matej Bogataj).

O avtorju

Petra Pogorevc (1972) je diplomirala iz primerjalne književnosti in literarne teorije ter angleškega jezika na Filozofski fakulteti v Ljubljani. Med letoma 1993 in 2007 je delovala kot novinarka, kritičarka, publicistka in prevajalka, leta 2007 pa se je zaposlila v Mestnem gledališču ljubljanskem kot dramaturginja in urednica zbirke Knjižnica MGL. Leta 2017 se je vpisala na doktorski študij na Oddelku za dramaturgijo in scenske umetnosti na AGRFT v Ljubljani. 

Več o avtorju