Skip to content

Simulaker in simulacija. Popoln zločin

Avtor: Jean Baudrillard

Prevod: Anja Kosek, Stojan Pelko

Del zbirke: Koda

Kategorija: Razprodane knjige, Prevodno leposlovje, Roman


  • leto izida: 1999
  • št. str.: 396
  • isbn: 9789616211093
  • cena: 12,52 EUR

O knjigi

V tej knjigi, verjetno enem najpomembnejših izrazov njegove zrele misli, Jean Baudrillard privzema vlogo detektiva, ki se je namenil raziskati zločin, za katerega upa, da ga je še mogoče razrešiti: »umor« realnosti. Razrešiti ta zločin bi pomenilo pojasniti tehnološke in družbene procese, prek katerih naš svet postaja stvar (prazne) transparentnosti in (raz)vidnosti, prostor, v katerem je realnost, preplavljena z »realnim časom« medijskih novic, čisto preprosto izginila. Če so kritiki kot McLuhan nekoč razkrili odtujevalne posledice »medija«, Baudrillard razgalja plenilske učinke zatiralske transparentnosti na naše družbeno življenje, nepopustljive pozitivnosti na našo sposobnost kritike in pojenjanja vpliva »visoke ločljivosti« na naš občutek realnosti. Popoln zločin v mnogočem povzema vse odlike (in tudi spornosti) Baudrillardovega pisanja in nas drzno umešča v analizo družbenih fenomenov, ki zadevajo izginjanje realnega in iluzije, ironijo novodobnih (tudi informacijskih) tehnologij, integralno realnost in njegov dialog z junaki množične kulture, kot so Madonna, Cicciolina in Jeff Koons (iz recenzije dr. Janeza Strehovca).

Recenzije

»Baudrillardova teza je namreč, da smo sanjali o tem dogodku, ker vsak nujno sanja o uničenju moči, ki je postala do te mere hegemona, da je to že nesprejemljivo tudi za zahodno moralno zavest. Skratka: resda so to naredili oni, teroristi, toda mi smo o tem sanjali. In Baudrillard celo poudarja, da če tega sanjskega deleža ne upoštevamo, bi dogodek izgubil vso simbolno razsežnost in bi ostal le navadno zločinsko dejanje nekaj fanatikov, ki jih je treba pokončati. (Zdenko Vrdlovec, www.dnevnik.si)«

O avtorju

Jean Baudrillard (1929 – 2007) se je rodil v Reimsu v Franciji. Bil je sociolog, filozof, kulturni teoretik in politični komentator, velja za enega najvplivnejših sodobnih družbenih teoretikov. Sociologijo in filozofijo je poučeval na pariški Sorboni in na eni izmed švicarskih šol.

Več o avtorju