Skip to content

Skrbna opredelitev kraja lastna smrt

Avtor: Péter Nádas

Prevod: Jože Hradil

Del zbirke: Beletrina

Kategorija: Prevodno leposlovje, Roman


  • leto izida: 2008
  • št. str.: 165
  • isbn: 9789612421427
  • cena: 10,00 EUR

O knjigi

Knjiga združuje dve zgodbi, ki pričata o ekstremnih, mejnih situacijah. V prvi zgodbi, naslovljeni »Skrbna opredelitev kraja«, Nádas preučuje arhaično strukturo svoje vasi Gombosszeg. Stari običaji in bogovi mečejo dolgo senco, ki sega v sedanjost. Denar pomeni malo: v vasi še vedno vlada blagovna menjava. Vsi prebivalci delijo skupno znanje, ki temelji na magičnem. V daljši zgodbi z naslovom »Lastna smrt« uspe Nádasu nemogoče: besedo prepusti svoji smrti. Pripoveduje, kako ga pri enainpetdesetih na ulici zadene infarkt. Uspe mu ohraniti mirno kri, ko se pojavijo prvi znaki infarkta, potem pa v satiričnem tonu opisuje groteskni sprejem v bolnišnico. Sledimo opisom klinične smrti, v kateri izgubi »vsakdanjo zavest«, nikoli pa celotne zavesti. Iz te izkušnje se vrne v zavedanje, ki bi ga lahko označili za mistično, v luč, ki je zgolj metafora za Boga.

Recenzije

»Njegovi surovi pripovedi ne manjka ne izkušenj, zadeva je slej ko prej avtobiografska, ne referenc in ne literarne ostrine.«
-(Matej Bogataj, Mladina).

O avtorju

Péter Nádas (1942) je pisatelj, dramatik in esejist. Študiral je novinarstvo in fotografijo ter nekaj časa deloval kot fotoreporter pri budimpeškem časopisu Pest megyei Hirlap. Potovanja po svetu, zlasti v Berlin in New York, so imela nanj močan vpliv, v njegovi literaturi pa je močno sled pustila tudi selitev iz Budimpešte najprej v vasico Kisoroszi na Szentendrejskem otoku sredi Donave, nato pa v Gombosszeg, ki leži v bližini Zalaegerszega, nedaleč od slovenske meje. Od leta 1969 se posveča izključno literaturi in velja za enega najpomembnejših svetovnih literatov.

Več o avtorju

Druge knjige tega avtorja