Skip to content

Smeh za leseno pregrado

Avtor: Jani Virk

Del zbirke: Beletrina

Kategorija: Razprodane knjige


  • leto izida: 2000
  • št. str.: 212
  • isbn: 9789616356282
  • cena: 8,35 EUR
  • leto izida: 2000
  • št. str.: 212
  • isbn: 9789612842444
  • cena: 5,99 EUR
  • Možnost branja na mobilnih napravah ter e-bralnikih, več o tem si preberite tukaj.

O knjigi

Napol gluhemu dečku Pavlu je ob porodu umrla mati, oče pa je kot dezerter zbežal v tujino, zato deček odrašča pri starih starših. Njegovo otroštvo ni srečno, saj je večino časa prepuščen sam sebi, zato rase v izredno avtističnega otroka. Leta 1951 se njegova situacija še poslabša, saj začne hoditi v šolo, kjer se mu vsi posmehujejo z vzdevkom »nemčur«, zalo pa se tudi boji nasilne učiteljic Mare, ki je utelešenje ideologije tistega časa in se nad njim pogosto znese. Kmalu se začne izogibati šole in se na svojih potepanjih spoprijatelji z Leonom, ki pa kmalu utone v Savi. Kmalu mu umreta še dedek in babica, zato ga pošljejo k sorodnikom v Novo mesto, kjer preživlja večino svojega časa ob opazovanju teles mladenk. Kmalu ga zaradi naglušnosti pošljejo nazaj v Ljubljano, kjer v gluhonemnici njegova socialnost popolnoma zamre. Čez čas ga posvoji njegova teta Amalija, in tako se preseli k njej. Pod njenim nadzorom uspe dokončati šesti razred osnovne šole in se zaposli v mizarski delavnici. A Pavel se odloči v spremstvu dveh deklet pobegniti v tujino.

Recenzije

»Smeh za leseno pregrado je pripoved o avtorjevem alter egu, šolarju in mladostniku, ki preživlja otroštvo na Dolenjskem, v gluhonemnici in pri skrbniški družini. Sanjari o ženskah, meditira o Bogu, v času Gagarina pa hrepeni po prihodnjih vesoljih.«

O avtorju

Jani Virk (1962) je pisatelj, pesnik, urednik in prevajalec. Na ljubljanski Filozofski fakulteti je doštudiral primerjalno književnost in nemščino, na nemščini je kasneje doktoriral s temo srednjega veka v literaturi in filmu. Med letoma 1988 in 1989 je bil glavni urednik časnika Slovenec, kasneje pa se je zaposlil na RTV Slovenija, kjer je najprej deloval kot urednik kulturnih oddaj, od leta 1997 je bil urednik dokumentarnih oddaj, od leta 2005 pa odgovorni urednik kulturnih in umetniških programov. Izdal je sedemnajst avtorskih knjig, prevaja iz nemščine, je tudi avtor številnih dokumentarnih filmov. 

Več o avtorju