Skip to content

Svetloba kot barva

Avtor: Primož Lampič


  • leto izida: 2015
  • št. str.: 387
  • isbn: 9789616669337
  • cena: 38,00 EUR

O knjigi

Raziskava, ki jo je opravil dr. Primož Lampič, je pomembna, saj se posveča obdobju, ko se je fotografija šele vzpostavljala kot ena od vizualnih umetnosti in so prvi neodvisni fotografi z eksperimentalnimi posnetki in fotografskimi študijami kompozicij fotografijo pričeli uveljavljati kot sredstvo umetniškega izražanja. Pregled fotografske produkcije tega časa tako vključuje različne žanre, od dokumentarne in tehnične fotografije, prostočasnih in družinskih posnetkov do umetniških pristopov.

Recenzije

»Na neki poseben način je zanimiv tudi izbor 52 fotografij od leta 1941 do 1945; na eni strani prikaz »idiličnega« življenja partizanov v gozdovih, na drugi izkazovanje moči nemške in italijanske vojske ter domobranskih formacij na ulicah slovenskih mest (parade in zborovanja), pa tako imenovano vsakdanje meščansko življenje v času okupacije in akcije zavezniških sil.«
-(Delo).

O avtorju

Primož Lampič (1957, Ljubljana, Slovenija) je kustos za fotografijo Muzeja za arhitekturo v Ljubljani. Je član Društva slovenskih likovnih kritikov in občasno eden od selektorjev društvenih razstav sodobne likovne umetnosti.

Več o avtorju