Skip to content

Tehnokultura-kultura tehna

Avtor: Janez Strehovec

Del zbirke: Koda

Kategorija: Razprodane knjige


  • leto izida: 1998
  • št. str.: 272
  • isbn: 9789616211437
  • cena: 2,00 EUR

O knjigi

V knjigi Tehnokultura, kultura tehna se Janez Strehovec ponovno loteva vprašanj družbene usode umetnosti v času novih medijev, le da tokrat ta vprašanja umešča v bistveno širši kontekst. Vrsto temeljnih obratov in dilem, povezanih s prehodom umetnosti na presečišče estetike, znanosti, novih medijev in tehnologij, politike in religij(e), kar definira v sintagmi »kot-da-umetnost«, umesti v kontekst t. i. tehnokulture, ki je danes predvsem v razvitih poindustrijskih družbah (še posebno v ZDA in tistih pod njihovim vplivom) postala kulturna dominanta. Knjiga temeljito razčlenjuje fenomen tehnokulture, ki je postala mogoča v trenutku, ko nove tehnologije ob naslonitvi na trendovske znanosti – teorijo umetnega življenja, robotiko, teorijo kaosa ... – začenjajo proizvajati spektakelske učinke, novo ikonografijo in celo novo mitologijo.

Recenzije

»Strehovec je napisal že nekaj knjig (npr. Tehnokultura, kultura tehna), ki popisujejo, kako se meje telesa ne končajo več s kožo, ampak segajo v območje protetičnih pametnih strojev, ki dopolnjujejo in širijo posameznikovo zaznavo, s čimer tudi izginja nasprotje med človekom in strojem. (Zdenko Vrdlovec, www.dnevnik.si)«

O avtorju

Janez Strehovec (1950) je raziskovalec medijske umetnosti in kulture, avtor osmih znastvenih knjig, med njimi Text as Ride (Morgantown: WV UP, 2016) in Contemporary Art Impacts on Scientific, Social, and Cultural Paradigms: Emerging Research and Opportunities (Hershey, PA: IGI Global, 2020).

Več o avtorju

Druge knjige tega avtorja