Skip to content

Žalost onkraj sanj

Avtor: Peter Handke

Prevod: Amalija Maček

Del zbirke: Beletrina

Kategorija: Prevodno leposlovje


  • leto izida: 2020
  • št. str.: 100
  • isbn: 978-961-284-611-4
  • cena: 21,00 EUR
  • leto izida: 2020
  • št. str.: 68
  • isbn: 9789612846749
  • cena: 15,99 EUR
  • Možnost branja na mobilnih napravah ter e-bralnikih, več o tem si preberite tukaj.

O knjigi

V novem slovenskem prevodu je ponovno izšel eden najlepših romanov Nobelovca Petra Handkeja, Žalost onkraj sanj. Handke je roman začel pisati takoj po maminem samomoru in v tej »drobni, a briljantni in do bolečine empatični pripovedi,« kot jo je označila prevajalka in avtorica spremne besede dr. Amalija Maček, se ne ukvarja samo z življenjem svoje matere in njunim odnosom, temveč problematizira vlogo žensk pred in med drugo svetovno vojno. Govori o njihovi ujetosti, izključenosti iz družbenega dogajanja in omejitvah v izobraževanju. Zato njegova mati pred bralčevimi očmi »zaživi z vsemi svojimi mladostnimi sanjami, petjem, plesom, pa tudi z vso svojo trmo in neupogljivostjo, z vsem trpljenjem v okolju in času, ki ženskam nista dopuščala osebne svobode, kaj šele romantike«. Močno in ganljivo.

Recenzije

»Bolestni spomini nanjo ob vsakdanjih opravilih, posebno v kuhinji.«
-(Odlomek iz knjige).

»Slovenci, narod moje matere, so z odporom proti Hitlerju rešili čast Koroške.«
-(Peter Handke za Le Figaro litéraire).

»Žalost onkraj sanj je delo, ki vas dodobra popelje v Handkejeve korenine; te so pomembno vplivale na njegov duhovni in literarni razvoj.«
-(Samo Rugelj, Bukla).

O avtorju

Peter Handke (1942) je eden največjih živečih avtorjev na svetu. Za svoj izredno obsežen in kakovosten opus, ki obsega dramska besedila, filmske scenarije, poezijo in prozo, je leta 2019 prejel Nobelovo nagrado. Njegov slog je senzibilen, jezik izredno muzikalen in poetičen, prikaz dogajanja izostren in neizprosno iskren. Po materi ima Handke tudi koroškoslovenske korenine, Slovenija oziroma še bolj Jugoslavija pa v njegovih delih zavzema mesto pravljične »devete dežele«, ki jo avtor (pretirano) idealizira. V skoraj vsakem njegovem delu najdemo čudovite opise Slovenije, sam je tudi prevajal dela slovenskih avtorjev (Florjana Lipuša, Gustava Januša, Fabjana Hafnerja). V slovenščino je prevedenih več njegovih del.

Več o avtorju