Skip to content

Sveže aprilske izdaje: od Ljubljane do Aleksandrije

Sveže aprilske izdaje: od Ljubljane do Aleksandrije

Nov paket Beletrininih knjig prinaša izjemno zanimiva dela tako domačih kot tujih avtorjev, ki z različnih zornih kotov motrijo svet in govorijo o posameznikovem iskanju prostora v družbi, o ljubezni, starosti, svetovni zgodovini skozi prizmo dišav, politiki in še marsičem drugem. Dela uveljavljenih slovenskih pisateljev in mlade avtorice, prevodi in sodobna svetovna klasika bodo zadovoljili še tako zahtevne okuse.

Priljubljeni in večkrat nagrajeni slovenski pisatelj Goran Vojnović je napisal nadaljevanje uspešnice Čefurji raus!. Roman Đorđič se vrača razpira notranji svet čustveno razrvanega mladeniča, v katerem se zrcali slika zunanjega sveta, prepojenega z nacionalizmom. Vojnović kljub zahtevni tematiki ostaja iskriv, duhovit in zvest svoji prepoznavni pisavi.

Središče romana Krasni dnevi, pod katerega se podpisuje eden najbolj nagrajevanih slovenskih pisateljev našega časa Andrej E. Skubic, je zgodba o družinskih odnosih, spopadanju z demoni preteklih napačnih odločitev, staranju, spominu in pozabi. O staranju v samosvojem, čisto razkuštranem slogu, piše tudi Emil Filipčič. Njegova knjiga Nepočesane misli govori o upokojencu, ki se z razdalje prehojene poti sprašuje o bistvu življenja. Prvič pa bo pri Beletrini svoj roman objavila mlada pisateljica Ana Marwan, ki na Dunaju ustvarja v nemškem in slovenskem jeziku. Zabubljena je njen prvi roman v slovenščini, ki sledi izjemno dobro sprejetemu prvencu v nemščini. Avtorica, ki bo letošnja gostja festivala Literature sveta – Fabula, v novem romanu pripoveduje o mladi razmišljujoči ženski in njenem soočanju z vprašanjem, kaj je resničnost, ki jo obdaja. Avtorica nas že s prvo povedjo posrka v svoj čarobni in neskrite resnice polni knjižni kontinent, v katerem ne manjka domiselnih besednih iger in drznega preobračanja ustaljenih pomenov; jedke ironije in celo sarkazma.

V štirih knjigah bo v prevodu Mire Mihelič izšel tudi ponatis enega najslavnejših romanesknih ciklov vseh časov Aleksandrijski kvartet velikega angleškega romanopisca poznega 20. stoletja Lawrencea Durrella. Romaneskna tetralogija je čutna in briljantna evokacija Aleksandrije v času tik pred drugo svetovno vojno in med njo. Sodobna svetovna klasika pa je tudi, kot jo je označil avtor sam, raziskovanje sodobne ljubezni. Neponovljiv oris kulturne zgodovine 20. stoletja prinaša delo Karla Schlögla z naslovom Vonj imperijev v prevodu Aleša Učakarja. Ena najbolj fascinantnih knjig o zgodovini vonjav oziroma dišav je dragocen prispevek k razumevanju polpretekle evropske in svetovne zgodovine. V prevodu Alfreda Leskovca in Barbare Štuhec bo izšlo še delo enega izmed najpopularnejših filozofov in psihologov 20. stoletja Carla Gustava Junga Razvoj osebnosti. Gre za zbirko avtorjevega dela o otroški psihologiji.