Skip to content

Uspešna pridobitev EU sredstev za dva nova projekta – ArtACT in LITMAG

Uspešna pridobitev EU sredstev za dva nova projekta – ArtACT in LITMAG

Z veseljem sporočamo, da smo se uspešno prijavili na dva razpisa Evropske unije in pridobili sredstva za izvedbo dveh novih projektov, v katerih bomo sodelovali kot vodilni partnerji.

Prvi izmed njiju je projekt LITMAG (East European Literary Magazines 1945-2004: Testing the Boundaries and paving the way to democratization), cilj katerega je odpraviti pomanjkljivost dokumentacije na področju evropejskih literarnih revij, njihova analiza in ozaveščanje javnosti o vlogi, ki so jo nosile. Poudarek bo predvsem na pregledu vzhodnoevropskih literarnih revij, ki so v obdobju po drugi svetovni vojni izražale nasprotovanje avtoritarnim in totalitarnim režimom in vplivale na demokratizacijo in pristop k Evropski uniji.

Projekt združuje osem partnerjev iz šestih držav članic EU (Slovenija, Poljska, Avstrija, Madžarska, Litva in Italije), ki bodo cilj dosegle prek zbiranja izvirnega gradiva, ustnih pričevanj ter oblikovanjem pridobljenega v interaktivno potujočo razstavo. Del projekta bo tudi tridelna serija predavanj o tematiki in izdaja knjižne publikacije, namenjene akademski in strokovni javnosti.

Sodelovali bomo tudi pri projektu ArtACT (Art Activism in post-COVID Europe: A new agenda on methodology, artistic practices and stakeholder relations), katerega cilj je pokazati, da lahko preko umetnosti s pomočjo aktivizma vplivamo na družbene spremembe. Vključuje pet kulturnih in umetniških organizacij iz Slovenije, Nemčije, Švedske, Belgije in Španije, ki bodo izvedle odmevne multidisciplinarne projekte. Prek njih bo k sodelovanju vključenih več kot 500 umetnikov iz različnih področij, ki bodo vsak na svoj način prispevali k iskanju rešitev za osrednje družbene izzive našega časa.