Skip to content

Natečaj Naj pesem

 

 

"Če bosta na svetu ostala le dva človeka, ki bosta pisala in brala poezijo, bo to dovolj, da človeštvo preživi."

- Amir Or

 

Festival Dnevi poezije in vina je leta 2020 razpisal prvi natečaj za najboljšo pesem leta, s katerim smo želeli spodbuditi uporabo slovenskega pesniškega jezika. Natečaj, namenjen širši javnosti in odprt za vse, je v celoti potekal preko spleta.

Avtorji ali avtorice so sodelovali z največ dvema izvirnima pesmima, še neobjavljenima in napisanima v slovenskem jeziku. Pesem so do 30. novembra 2020 sodelujoči oddali preko spletnega naslova beletrina.si/najpesem. Pravila sodelovanja so bila objavljena tukaj.

10 najboljših pesmi je bilo 10. decembra objavljenih v Facebook albumu na profilu Dnevov poezije in vina. Zmagovalca, ki je prejel največ všečkov sledilcev profila, smo razglasili 16. decembra 2020 na spletni strani www.stihoteka.com in Facebook profilu festivala. Glavna nagrada za zmagovalca so bile 3 knjige poezije in gostovanje na festivalu v letu 2021. 

Odziv na in izbor natečaja sta bila več kot odlična. Največ vaših glasov, kar 798, je prejela pesem Toma Vebra ***.  Drugouvrščena pesem je bila Ameriški krof Aljoše Rebrača, tretjeuvrščena pesem pa Odraščanje Janje Vranjek.

Natečaj Naj pesem izvajamo s podporo Ministrstva za kulturo Republike Slovenije. Namen projekta je ozaveščanje o jezikovnih izbirah in krepitev jezikovne zmožnosti v slovenščini.