Skip to content

Beletrina v živo: Slavenka Drakulić

Toplo vabljeni k ogledu nove epizode Beletrine v živo, spletnega formata Beletrininih knjižnih dogodkov. O romanu Dora in Minotaver: Moje življenje s Picassom se pogovarjata Slavenka Drakulić, avtorica romana, in novinarka Ksenija Horvat.

Roman Dora in Minotaver je veličasten portret ženske, ki je po skupnem življenju in idealih s strastnim genijem doživela zlom. Izjemna ustvarjalka Dora Maar je v knjigi razgaljena skozi svoje turbulentno razmerje s Pablom Picassom, enim največjih genijev 20. stoletja. Dora je bila rojena leta 1907 v Parizu, odraščala pa je v Buenos Airesu. Še pred razmerjem s Picassom je bila priznana fotografinja in ena najbolj izstopajočih figur pariške avantgarde.

Med njuno dolgotrajno zvezo je Picasso Dorino podobo ujel v serijo portretov. V romanu Dora in Minotaver doživljamo pripoved o strastnem in burnem ljubezenskem razmerju skozi glas Dore Maar. Slikar pred nami zraste kot podoba minotavra, ki je precej manj privlačna in precej bolj brutalna, kot bi od razvpitega slikarja pričakovali. Roman, ki se potaplja v globine umetnikove duševnosti, ne bo pustil hladnega nobenega bralca – zaradi živosti opisov postane slikar naš življenjski spremljevalec.

Dogodek je del programa Bralna kultura, ki ga sofinancira Javna agencija za knjigo Republike Slovenije.