Skip to content

Beletrinina debata: Epidemije in družba

Epidemija novega koronavirusa je močno zaznamovala različne vidike družbenega življenja, od načina druženja, dela, družinskega življenja, šolanja in vrednostnega sistema, ki je temeljno vezivo vsake družbe. Imunolog dr. Alojz Ihan in zgodovinar ddr. Igor Grdina sta v pogovoru z novinarjem Nejcem Krevsom govorila o psiholoških posledicah epidemije na človeka in človeštvo, svobodi posameznika v kontekstu družbe, pa tudi o vzporednicah z epidemijami, ki jih poznamo iz preteklosti.

Alojz Ihan je eden najboljših razlagalcev epidemične realnost, kar bo prihodnje leto zaobjel tudi v romanu, ki bo izšel pri založbi Beletrina. Poleg izjemnega strokovnega vpogleda in izkušenj, ki mu jih daje dolgoletna raziskovalna in pedagoška kariera, ima kot pisec in publicist tudi redko sposobnost povezovanja medicinskih in socioloških vidikov pretresov.

Igor Grdina je slovenski zgodovinar in literarni zgodovinar. Čeprav v svojih delih obravnava predvsem slovenski kulturni prostor, poglobljeno in kritično razpravlja o aktualnih dogodki.

Tretja Beletrinina debata je potekala 1. decembra 2021 ob 19. uri v hibridni obliki – v živo v Štihovi dvorani Cannkarjevega doma ter v spletnem prenosu na Youtube kanalu Beletrina.