Skip to content

Beletrinina debata: Pisateljice nekoč in danes

Zakaj je zgodovina spregledala številne izjemne slovenske avtorice? In zakaj so še danes avtorice spregledane v učnih načrtih? Je pisateljica poklic, ki zagotavlja preskrbljenost? Se je položaj avtoric skozi zgodovino sploh kaj spremenil ali se še danes borijo za svoj košček literarnega prostora? Odgovore na ta vprašanja so iskale tri priznane avtorice, Ana Schnabl, Suzana Tratnik in Katja Mihurko Poniž v pogovoru z novinarko Mojco Mavec.Oglejte si Beletrinino debato! 

Ana Schnabl je mlada romanopiska, ki se spretno uveljavlja v slovenskem in tujem literarnem prostoru.

Suzana Tratnik je že uveljavljena slovenska pisateljica, prevajalka in sociologinja. V svojih literarnih delih se osredotoča predvsem na neusklajenost med posameznikom in družbo.

Katja Mihurko Poniž se kot literarna zgodovinarka ukvarja predvsem z reprezentacijami ženskosti in moškosti na področju književnosti in velja za eno največjih poznavalk vloge ženske v literaturi.

Druga Beletrinina debata je potekala 11. novembra 2021 ob 19. uri v hibridni obliki - v živo v Štihovi dvorani Cankarjevega doma ter v spletnem prenosu na Youtube kanalu Beletrina.

Vabimo vas pa že na tretjo Beletrinino debato z naslovom Epidemije in družba. Sodelovali bodo dr. Zvonka Zupanič Slavec, dr. Alojz Ihan in ddr. Igor Grdina. Pogovor bo moderiral novinar Nejc Krevs. Dogodek bo v sredo, 1. decembra 2021 ob 19. uri, v Štihovi dvorani Cankarjevega doma, hkrati pa ga bomo v živo prenašali na Youtube kanal Beletrine.