Skip to content

Beletrinina debata: Vloga poezije danes

Pogosto lahko slišimo, da je poezija v današnjem svetu postala povsem nepomembna, morda celo nepotrebna, vsekakor pa neopažena. Pa gre res le za posebnost današnjega časa ali je tudi zgodovinsko gledano vselej uspevala le v manj tekmovalnih okoljih, kjer so ji pomen zagotavljale vladajoče elite? Ali ni morda nenehno spraševanje o njenem bistvu in smislu zapisano že v same temelje, saj se tudi zelo uveljavljeni pesniki z obsežnimi opusi radi kdaj vprašajo »Kaj sploh je poezija?«, o njenem družbenem pomenu pa so se spraševali tudi že v kulturi precej bolj naklonjenih časih in prostorih.

O krizi spreminjanja, razumevanja in vrednotenja poezije so se z Gregorjem Podlogarjem pogovarjali pesnik, pisatelj, dramatik, esejist in prevajalc Milan Dekleva, pesnica, pisateljica in skladateljica Nina Dragičević ter pesnica in etnologinja Ana Svetel.

Četrta Beletrinina debata je potekala 9. februarja 2022 ob 19. uri v hibridni obliki – v živo v Klubu Cankarjevega doma ter v spletnem prenosu na Youtube kanalu Beletrina.