Skip to content

Čarni čut

Avtor: Malcolm De Chazal


  • leto izida: 2010
  • št. str.: 269
  • isbn: 9789612422998
  • cena: 24,00 EUR

O knjigi

Čarni čut je neke vrste literarni pendant Chazalovi prvi »francoski« knjigi, ki je leta 1947 na Bretonovo priporočilo izšla pri založbi Gallimard. Delo je težko vsebinsko opredeliti, saj gre pri Chazalovi pisavi predvsem za neke vrste lovljenje pesniške esence v svobodne pesniške oblike: formalno so te kratke pesniške oblike, še najbolj podobne aforizmom, v katerih najdemo prepuščanje avtomatični pisavi, igranje s pomeni, iskanje in ubesedenje pesniških prebliskov, prepletenih s humorjem in ironijo. Branje tega dela, ki je gotovo ena najbolj nenavadnih in izvirnih pesniških izkušenj 20. stoletja, je iskanje resnic, zavitih v skrivnost, je zajemanje pomena z obeh bregov – s pesnikovega in bralčevega; je iskanje pesniških podob, ki vtisnjene v dušo dobijo nov, čarni pomen.

Recenzije

»Pesnik, ki izhaja iz čarobnega okolja eksotičnega Mavricija, nas zapelje s svojo značilno kratko formo in kar 755 pesmimi, ki spominjajo na kratke aforizme ali celo haikuje, saj zgoščeno upesnjujejo kak dogodek iz narave, presenetljiv dialog ali filozofsko zanko (na primer: Katera senca / se ne ustraši / lastne sence?). V zapisih preigrava stalne pojme, ki se pojavljajo tudi v svojih številnih izpeljavah (svetloba – ogenj, sonce; voda – morje, rosa, val itd.), dodaja kričeče barve, drugače pa predvsem, kot je videti, uživa v lovljenju pesniških podob in njihovem prelivanju v verze. Tina Škrajnar Petrovič (recenzija Bukla)«

O avtorju

Malcolm de Chazal (1902 – 1981, Mavricij) je bil pesnik, filozof in slikar. Njegov literarni opus vključuje desetine zvezkov s pesmimi, eseji in razmišljanji, ki so izhajali na Mavriciju in v Franciji. Poleg knjig pesmi Čarni čut in Plastični čut med njegova najpomembnejša dela sodita še zbirka esejev La Vie Filtrée in roman Petrusmuk.

Več o avtorju