Skip to content

Če

Avtor: Vesna Milek


  • leto izida: 2005
  • št. str.: 237
  • isbn: 9789612420383
  • cena: 15,00 EUR
  • leto izida: 2005
  • št. str.: 237
  • isbn: 9789612426590
  • cena: 9,99 EUR
  • Možnost branja na mobilnih napravah ter e-bralnikih, več o tem si preberite tukaj.

O knjigi

Vesna Milek ostaja tudi v drugem romanu provokativna. Gotovo se bodo našli mnogi, ki ji bodo tudi tokrat očitali pop omlednost: za mnoge mondena eksotična prizorišča, dizajnerska moda, kokain, in kar še je tega. Toda avtoričina pripoved ne želi ugajati s tovrstnimi dražljaji. Njena moč je prav v ostrini, s katero korak za korakom secira svoje junake. Vseskozi jo obseda želja – naslovni »če«. Kaj in koliko iztisniti v praznem postmodernem svetu iz doživljajskih trzavic? Ta roman bi lahko nosil tudi podnaslov »zgodba o telesu«. Telo je v docela individualiziranem svetu zadnja velika obljuba razsvetljenja: telo, ki se krči, steguje k drugemu, k ekstazi, ven iz sebe – telo, ki obleži kot prazna lupina. Inteligentna knjiga, ki obračunava s trendovskimi idejami in vzorci svojega časa.

Recenzije

»Vesna Milek, ki že nekaj let redno objavlja precej odmevne intervjuje z medijskimi osebnostmi v Sobotni prilogi, nam je pred tremi leti, tik pred poletjem, skoraj hkrati z vlogo fatalke v Mobitelovem oglaševalskem spotu, predstavila tudi svoj prvi literarni izdelek Kalipso. Knjiga, ki nam je vstop ponudil skozi naslovno (žensko) špranjo, je bil dnevniško pisan roman, v katerem Rebeka, fatalna petindvajsetletnica, v hlastanju za neskončnostjo, ki se ji ves čas sesuva v nič in se potem destruktivno obrača proti njej, divja od enega moškega do drugega, od Grčije, do Francije in Kanade, na koncu pa se vedno vrača domov k tretjemu, ki jo vedno čaka, vedno posluša in vedno sprejme. Erotično obarvano in silovito žensko pisanje, v katerem bi lahko brez problema prepoznali tudi nekatere avtobiografske elemente, kar opomba na začetku knjige zanika, pa hkrati v isti sapi tudi zanika zanikovanje, je pri nas zbudilo precej pozornosti, prvi natis knjige je hitro pošel, v knjižnicah pa so še leto zatem vrstile vrste za ta roman. Letos se Vesna tik ob knjižnem vrača sejmu vrača z romanom Če. (Samo Rugelj, Bukla)«

O avtorju

Vesna Milek (1971) je novinarka, publicistka in pisateljica. Njeni romani so med najbolj branimi slovenskimi romani. Zadnji, biografski roman Cavazza, ki ga je navdihnilo življenje enega največjih slovenskih igralcev, je doživel več ponatisov in se še tri leta po izidu obdržal na lestvicah najbolj prodajanih in najbolj branih knjig v Sloveniji.

Več o avtorju