Skip to content

Čipka na železu

Avtor: Agi Mishol

Prevod: Klemen Jelinčič Boeta

Del zbirke: Žepna Beletrina

Kategorija: Poezija


  • leto izida: 2018
  • št. str.: 150
  • isbn: 9789613843793
  • cena: 19,00 EUR

O knjigi

Knjiga prinaša prvi slovenski knjižni izbor iz pesniškega opusa ene najbolj priljubljenih izraelskih pesnic našega časa. 

Knjiga Čipka na železu je izšla v hebrejsko - slovenski izdaji.

Recenzije

»Poezijo Agi Mishol pogosto označujejo kot ”eko” ali podeželsko poezijo. Svoj vsakdanjik na kmetiji velikokrat uporabi kot lečo, s pomočjo katere pripoveduje o notranjem delovanju človeške psihe. Tako je bilo tudi v knjigi Zapiski s plantaže, objavljeni leta 1986, ki jo je sprva prodajala ob cesti skupaj z breskvami. Pesnica v tej in drugih knjigah nikoli ne izgubi prijema realnosti, ki je vedno obarvana s turbulentnim političnim ozadjem Bližnjega vzhoda.«
-(Los Angeles Review of Books).

O avtorju

Agi Mishol (1946) je uveljavljena izraelska pesnica in učiteljica ustvarjalnega pisanja. Rojena je bila v Transilvaniji, v madžarski družini, ki je preživela holokavst in se leta 1950 preselila v Izrael. Doslej je objavila 16 zbirk poezije, vključno z dvema retrospektivnima zbirkama iz let 2003 in 2015. Prejela je številne nagrade, med drugim domači Prime Minister Prize Award in Yehuda Amichay Prize ter italijansko nagrado lericiPea. Ima častna doktorata Univerze v Tel Avivu in Znanstvenega inštituta Weizmann. Živi v agrarni skupnosti in je direktorica pesniške šole Helicon v Tel Avivu.

Več o avtorju