Skip to content

Čisto in nevarno

Avtor: Mary Douglas

Prevod: Marija Zidar

Del zbirke: Koda

Kategorija: Humanistika in družboslovje, Razprodane knjige


  • leto izida: 2010
  • št. str.: 261
  • isbn: 9789612423254
  • cena: 27,00 EUR

O knjigi

Mary Douglas je terensko delo opravila v Kongu, v kulturi z močnim razločevanjem čistega in nečistega. Douglasova določi skrb za čisto kot osrednjo temo v jedru vsake kulture. V svojem kompleksnem branju rituala razjasnjuje razlike med svetim, čistim, in nečistim v različnih družbah in obdobjih ter izpostavi ideje Zahoda o umazanem. Prek analize tega, kar v različnih kulturah velja za nečisto, ponudi pristop k razumevanju pravil čistega. Osvetli simbolizem čistega in umazanega v odnosu do sekularnega in religioznega ter do modernega in primitivnega življenja. Razprava o ideji nečistega in okužbe Čisto in nevarno velja za temeljno delo socialne antropologije in sodobno antropološko mojstrovino, ki je pomembnost antropoloških zanimanj predstavila občinstvu zunaj ozkih akademskih krogov, bila pogosto citirana v neantropoloških delih ter imela izjemen vpliv na številna področja razprave, od religije do družbene teorije.

Recenzije

»Vsebine, ki jih delo obravnava, so kajpak spolnost, umivanje, preklinjanje, incest, prešuštva, seveda smrt, tabuji in obredi, ter načini, kako družba obstaja v primerih, ko njeni člani kršijo postave. Eno od spoznanj je namreč tudi to, da ni občestva, kjer bi se posamezniki ne izogibali vlogam, ki jim jih nalagajo rituali oziroma zakoni. »Živali in rastline so obsojene na to, da igrajo dodeljeno vlogo v redu univerzuma. Nimajo prav veliko druge izbire, kot da živijo in se vedejo, kot jim narekuje njihova narava.« (Brnard Nežmah, www.mladina.si)«

O avtorju

Mary Douglas (1921 – 2007) se je rodila v San Remu v Italiji. Velja za osrednjo britansko socialno antropologinjo, ki je najbolj znana po zapisih o človeški kulturi in simbolizmu. Njeno delo, ki se je raztezalo čez drugo polovico dvajsetega stoletja, je bilo izjemno brano, njene teorije pa so bile prenesene tudi v družbene vede in humanistiko.

Več o avtorju