Skip to content

Diham, da ne zaide zrak

Avtor: Niko Grafenauer


  • leto izida: 2010
  • št. str.: 569
  • isbn: 9789612423056
  • cena: 48,00 EUR

O knjigi

Pričujoča knjiga prinaša vse Grafenauerjeve izvirne zbirke pesmi za odrasle, legendarno zbirko Skrivnosti ter več kot dvajset novih, doslej neobjavljenih pesmi, ki izpričujejo pesnikovo ustvarjalno in intelektualno vitalnost. Knjigo zaokrožujejo ključni Grafenauerjevi avtopoetološki eseji ter izčrpna spremna beseda Aleša Štegra. Knjigi je priložena tudi zgoščenka s posnetki 38 pesmi Nika Grafenauerja, ki jih bere Kajetan Kovič.

Recenzije

»Po Gregorju Strniši, Danetu Zajcu in Kajetanu Koviću je pred nami četrta knjiga zbranih pesmi slovenskih pesniških klasikov iz Študentske založbe, ki tokrat prinaša zbrano delo Nika Grafenauerja, vsestranskega ustvarjalca, urednika in soustanovitelja Nove revije, seveda tudi aktivno vključenega v procese demokratizacije, ki so vodili k osamosvojitvi Slovenije. Knjiga prinaša osem njegovih odraslih pesniških zbirk (otrokom je najbolj znan po Pedenjpedu), od Večera pred praznikom (iz leta 1962) do Nočitev izpred petih let. Tu so tudi nove, letošnje pesmi in izbrani eseji, ki se dotikajo predvsem poetike in njenega ustvarjanja. Knjigi je dodana tudi zgoščenka, na kateri je Grafenauer prebral skoraj štirideset svojih pesmi. Kompakten pesniški opus, zavezan tako eksistencialnem premišljevanju kot jezikovnemu raziskovanju, pri katerem petje in mišljenje vseskozi hodita vštric, postavlja to knjigo za enega draguljev v domači ­jesenski knjižni po­nudbi. Samo Rugelj«

O avtorju

Niko Grafenauer (1940) je vsestranski ustvarjalec za odrasle in otroke, pesnik, prevajalec, esejist, akademik in družbeni kritik. Za svoje pesniško ustvarjanje je prejel več nagrad; dve Jenkovi, tri Levstikove, Kajuhovo, Sovretovo, Prešernovo in Zlatnik poezije.

Več o avtorju