Skip to content

Dobiti žensko

Vojne novele

Avtor: Laszlo Darvasi

Prevod: Marjanca Mihelič

Del zbirke: Beletrina

Kategorija: Razprodane knjige, Prevodno leposlovje, Kratka proza


  • leto izida: 2005
  • št. str.: 193
  • isbn: 9789612420086
  • cena: 7,00 EUR

O knjigi

Darvasi sodi med najvidnejše sodobne madžarske pisatelje. Dobiti žensko je roman, v katerem pisatelj sestavi mozaik ženskih portretov. Gre za besedno nanizanko sedemnajstih med seboj povezanih vojnih zgodb, nekakšno fiktivno kroniko človeške norosti, obsedenosti, krutosti in dobičkarstva, ki ga povzroča vojna. Dogajanje je postavljeno v čas zadnje vojne v Bosni, knjiga pa učinkuje kot metafora, ki presega čas in prostor, tako da je pisatelju uspelo odstreti pogled, v katerem za hip ugledamo najlepši ženski obraz.

Recenzije

»Laszlo Darvasi sodi med najvidnejše sodobne madžarske pisatelje. V romanu Dobiti žensko nam postreže z mozaikom ženskih portretov. Predstavljena je besedna nanizanka sedemnajstih, med seboj povezanih vojnih zgodb, nekakšna fiktivna kronika človeške norosti, obsedenosti, krutosti in vojnega dobičkarstva v času zadnje vojne v Bosni. Knjiga presega čas in prostor in za hip lahko v njej ugledamo tudi najlepši ženski obraz. (Samo Rugelj, Bukla)«

O avtorju

Laszlo Darvasi (1962) se je rodil v madžarsakem Törökszentmiklósu. Ob prozi, predvsem kratkih zgodbah, piše tudi poezijo in dramatiko. Prejel je več kot 20 literarnih nagrad, med njimi nagrado Józsefa Attile leta 1998 in nagrado Laurel Wreath leta 2010. Njegova dela so prevedena v številne jezike. Darvasi je eden najpomembnejših sodobnih madžarskih pisateljev.

Več o avtorju