Skip to content

Dojke

Avtor: Ramon Gomez De La Serna

Prevod: Veronika Rot

Del zbirke: Beletrina

Kategorija: Razprodane knjige, Prevodno leposlovje, Kratka proza


  • leto izida: 2003
  • št. str.: 259
  • isbn: 9789616446266
  • cena: 5,00 EUR

O knjigi

Roman v slikah Dojke je eden najbolj domiselnih de la Sernovih tekstov. V njih se prepletata erotična in besedna domišljija. Z eksperimentiranjem in besedno inovacijo de la Serna izoblikuje svoj jezik. Erotizem združi z najbolj nenavadnimi poetičnimi oblikami; fetišizem spoji z ironijo in humorjem. Temeljni princip zgradbe domislic v Dojkah je naslednji: posamezne dojke se oddvojijo od ostalih, zrastejo, se opredmetijo, postavijo se v prvi plan in se v končni fazi poosebijo. De la Serna začne pri partikularni sinekdohi, nato nastopijo asociacije, metafore – osnovna podoba pripravi teren za psihološko interpretacijo. Te hiperbolične dojke se rekontekstualizirajo in tvorijo kompleksen pomen, metonimično so vezane na naslov, na tip ženske, na kraj, na določeno situacijo. Iz drobne sinekdohe, ki izvablja različne metafore, se razvije končna slika, ki je obsežna galerija običajev, portretov in značajev. Jezikovna paleta de la Sernovih dojk ponuja dojke vseh oblik in velikosti, vseh barv in odtenkov, vseh okusov in vonjev. Dojke so knjiga za čutne in za tiste z domišljijo.

Recenzije

»De la Serna nam v svoji pestri paleti ponuja dojke vseh oblik, velikosti, barv, okusov in vonjev, in jih združuje v zbirko slikovitih črtic, povezanih v eno temo; v naš odnos do ženskega organa, ki prebuja čute in domišlijo. (www.rtvslo.si)«

O avtorju

Ramón Gómez de la Serna (1888 – 1963) se je rodil v Madridu v Španiji. Pisatelj je znotraj avantgardnega gibanja ustvaril lasten slog, imenovan ramonizem, katerega estetski sistem se giblje v smeri razkrivanja nenavadnega v trivialnem.

Več o avtorju