Skip to content

Dolgo

Avtor: Erik Orsenna

Prevod: Tanja Lesničar Pučko

Del zbirke: Beletrina

Kategorija: Razprodane knjige


  • leto izida: 2006
  • št. str.: 416
  • isbn: 9789612420543
  • cena: 15,00 EUR

O knjigi

V romanu Dolgo zasledujemo življenje družine Gabriel v času po padcu kolonializma. Roman je kompleksna študija časa in značajev, v njem je pisatelj uporabil številne literarne, kot tudi druge vire, s čimer je izpisal pravo družbeno fresko. Knjiga se tako dotika mnogih kulturnih, psiholoških in eksistencialnih vprašanj našega časa.

Recenzije

»Erik Orsenna (priimek je psevdonim), ki je bil v letih 1983-1986 svetovalec za kulturo francoskega predsednika, pisal pa je tudi osnutke njegovih govorov, je doslej napisal že devet romanov. Članu Francoske akademije je roman L\'Exposition coloniale prinesel Goncourtovo nagrado, ga uvrstil med najpomembnejše francoske avtorje in sprožil verigo prevodov v številne svetovne jezike. V slovenščini se sedaj prvič predstavlja z leta 1998 napisanim nadaljevanjem omenjenega nagrajenega romana, z zgodbo o naslednji generaciji. Junaka Gabriela začnemo spremljati 1. 1. 1965, ko je pri štiridesetih dokončno prepričan, da je uspel uiti prekletstvu nemogočih ljubezni svojih prednikov. A čeprav je mirno poročen in ima poklic, ki zahteva treznost, vztrajnost in potrpežljivost (je namreč vrtnar), se \na novega leta dan\ zaplete v prešuštno zvezo z Elizabeth, katere prepovedan sad je poimenovan s štirinajstimi imeni velikih mojstrov pripovedi (Prousta, Marqueza …). Na ta način ga skrivna ljubimca skušata uročiti, da bi nekoč razgrnil njuno legendarno, dolgo ljubezen. Roman pa seveda ne sledi tipično romantični shemi, saj ne smemo pozabiti, da je položen v šestdeseta leta, v čas padanja številnih družbenih tabujev, povezanih s spolnostjo. Eva Vrbnjak (Recenzija Bukla)«

O avtorju

Érik Arnoult (1947, Pariz), pisateljski vzdevek Érik Orsenna, je pisatelj in politik. Za svoja dela je prejel številne ugledne nagrade, med njimi goncourtovo leta 1988. Od leta 1998 je član Francoske akademije.

Več o avtorju