Skip to content

Elijev stol

Avtor: Igor Štiks


  • leto izida: 2008
  • št. str.: 321
  • isbn: 9789612422011
  • cena: 15,00 EUR

O knjigi

V romanu Elijev stol Igor Štiks opiše nenavadno usodo avstrijskega pisatelja Richarda Richterja, ki se po branju materinega dnevnika odloči za iskanje svojih korenin v Sarajevu. Tam se po spletu naključij zaljubi v svojo polsestro in se, kot junak grške tragedije, znajde v dramatični situaciji, iz katere ni izhoda. Igor Štiks je za svoj drugi roman izbral veliko temo, vendar pa zaradi tega ni zanemaril formalne plati svojega dela. Njegovo pripovedovanje teče gladko, elegantno in postopno, brez napak in z močno metatekstualno zavestjo. Roman, za katerega so v marsikateri evropski državi zapisali, da gre za literarni dogodek leta.

Recenzije

»Ko začnemo brskati po preteklosti, ne moremo pričakovati, da bomo iz tega procesa odšli brez prask. (Igor Štiks, Primorske novice) Literarna poslastica v žlahtnem duhu evropskega romana vpenja zgodbo o iskanju identitete v okvir ključnih dogodkov dvajsetega stoletja. (Meta Česnik, Flash) Temu občinstvu ni treba pojasnjevati skoraj nič. Skoraj vedno se zgodi, da človek večino časa porabi za to, da bi objasnil nekatere osnovne stvari, ki jih na prostoru bivše Jugoslavije ni treba razlagati. (Igor Štiks, TV Slovenija 1)«

O avtorju

Igor Štiks (1977, Sarajevo) je pisatelj, esejist, literarni kritik in novinar. Njegov romaneskni prvenec Dvorec v romagni je prejel številne odlične kritike in bil preveden v več svetovnih jezikov. Za svoj drugi, prav tako mednarodno odmevni roman, Elijev stol, je leta 2006 prejel nagrado Ksaver Šandor Gjalski.

Več o avtorju