Skip to content

Filozofsko razvrednotenje umetnosti

Avtor: Arthur Coleman Danto

Prevod: Vid Sagadin, Irma Plajnšek Sagadin

Del zbirke: Koda

Kategorija: Razprodane knjige, Prevodno leposlovje


  • leto izida: 2006
  • št. str.: 284
  • isbn: 9789612420840
  • cena: 15,00 EUR

O knjigi

V času, ko je v umetnosti možno kar koli, je za Danta posebej nujno vprašanje, kaj je tisto, kar določenim stvarem podeljuje status umetniškega dela in jih tako razločuje od navzven povsem nerazločljivih stvari, ki nimajo umetniške vrednosti.Iz te perspektive, ki je pravzaprav poziv k ponovnemu ovrednotenju umetnosti, pa je filozofija umetnosti hkrati že srce filozofije, kolikor zastavljeno vprašanje zahteva globinsko interpretacijo pojavnega sveta. In ravno o tem govori pričujoča Dantova knjiga Filozofsko razvrednotenje umetnosti, s katero tega filozofa umetnosti in filozofa življenja prvič v knjižni obliki predstavljamo slovenskem prostoru. Ne samo o tem, da »ko spremeni umetnost, se dokončno spremeni vse« , ampak tudi o tem, da je bilo filozofsko razvrednotenje umetnosti potrebno, da je bilo filozofiji vrnjeno sporočilo, a v spremenjeni obliki. Zaradi tega njegovo delo ni nikoli gola provokacija, ampak je vedno »disturbacija«, kar je dantovski izraz za umetnost, ki je sposobna zadeti v živo, spremeniti, ustvariti razliko v tem svetu, ki se vedno bolj reproducira, kopira, duplicira.

Recenzije

»Prvi esej se začne z verzom »Irska ima še zmeraj svojo blaznost in svoje vreme, kajti poezija ne sproži ničesar«, ki ga je ob smrti W. B. Yeatsa zapisal W. H. Auden. To je za Dantoja prvovrstni dokaz umetnikovega zavedanja umetniške nemoči v realnem življenju. Danto je sodobno filozofijo umetnosti najbolj zaznamoval s teorijo o koncu umetnosti, saj je po njegovem dogajanje v umetnosti v dobri prvi polovici dvajsetega stoletja pripeljalo do stopnje, ko je umetnost prvič postala tudi zgolj »lasten objekt«. (Samo Rugelj, Bukla)«

O avtorju

Arthur Coleman Danto (1924 – 2013) se je rodil v Michiganu v ZDA. Bil je umetnosti kritik in filozof. Za svoje raziskovalno delo je prejel več pomembnih štipendij, med njimi Guggenheimovo in Fulbrightovo, ter več nagrad, med temo ameriško nagrado nacionalnega kroga književnih kritikov. Danes velja za enega vodilnih sodobnih filozofov.

Več o avtorju