Skip to content

Fragma

Avtor: Mojca Kumerdej


  • leto izida: 2003
  • št. str.: 276
  • isbn: 9789616446488
  • cena: 23,37 EUR
  • leto izida: 2003
  • št. str.: 276
  • isbn: 9789612425180
  • cena: 9,99 EUR
  • Možnost branja na mobilnih napravah ter e-bralnikih, več o tem si preberite tukaj.

O knjigi

Druga knjiga pisateljice in umetnostne kritičarke Mojce Kumerdej je brez dvoma osvežitev na slovenskem založniškem trgu. Kot prvo gre za vešče izpisano knjigo kratkih zgodb, ki se tematsko gibljejo po zmuzljivem robu telesnosti, kot drugo pa knjiga prinaša novo prepoznavno žensko pero. Knjiga bo v užitek vsem literarnim navdušencem, pa tudi tistim, ki iščejo v literaturi tudi marsikatero filozofsko poanto.

Recenzije

»Bralcu je že uvodoma v posamezno zgodbo jasno, da se zadeva nikakor ne bo dobro končala. In res, po krajši iz/pri/povedni uverturi je tu že zakoličena groba ločnica - predrtje fragme, to je opne - med že omenjenim je vstal, požrl slino etc. in črno izpeljavo zasuka zgodbe, ki pa nam ga avtorica ne servira z razstavnih polic (kar v večini primerov pričakujemo), temveč ga, in v tem je črni čar knjige, privleče izpod - pulta. Ponudba prva, utopitev: n.n. se je z rojstvom hčerke vse spremenilo, za moža je preprosto ni bilo več, bila je samo še njuna hči. In nekega poletja, ko so bili na družinskih počitnicah na morju: En sam moj krik bi te prebudil, skočil bi za malo in jo iztrgal iz morske pene .... Ponudba druga, kastracija: precejšnja starostna razlika je bila med njima, zato ga je tudi med spolnim aktom vikala, vam lahko zvežem roke s pasom, ga je zaprosila ... in potem je, motnih oči, iz torbice vzela oster kovinski lunin krajec ter z njim močno in sunkovito zamahnila. Ponudba tretja, materomor: Stara je bila devetindvajset let in imela je sto sedem kilogramov, a mati komaj polovico njene teže. Stara, ki jo je sovražila že od malega, je bila tega dne še posebno strupena, lajala je nanjo, ko je na balkonu dajala sušiti perilo ...in potem se je stara, bog vedi kako, kar naenkrat spotaknila čez balkonsko ograjo. Še preostale ponudbe: samomor, sodomija, seciranje trupla, invalidnost ... (Danijel Vončina, www.mladina.si)«

O avtorju

Mojca Kumerdej (1964) je slovenska pisateljica, filozofinja in kritičarka, ki je diplomirala iz filozofije in socialne kulture na Filozofski fakulteti v Ljubljani. Danes poklicno deluje v kulturnem uredništvu časnika Delo, za katerega piše o sodobnem plesu, performansu, gledališču, filmu in književnosti. Njena dela so bila prevedena v več kot deset jezikov in objavljena v različnih domačih in tujih literarnih revijah ter antologijah. Leta 2017 je za roman Kronosova žetev prejela nagrado Prešernovega sklada in kritiško sito.

Več o avtorju