Skip to content

Gospod, nekaj imamo za vas

Avtor: Stanka Hrastelj


  • leto izida: 2009
  • št. str.: 101
  • isbn: 9789612422110
  • cena: 15,00 EUR

O knjigi

Zbirka Gospod, nekaj imamo za vas predstavlja bistven premik v poetiki Stanke Hrastelj. Pesmi odlikujejo izjemna ostrina, neprizanesljivost in obenem humornost. Struktura sveta je ozka, provincialna, družinska in krvoločna. Čeprav pred nami nikakor ni enostavna, osebnoizpovedna poezija ali celo taka, ki bi hotela obračunati z okoljem, prav nasprotno. Gre za natančno avtopsijo razmerij in mišljenja, ki domujejo v marsikateri slovenski hiši in pred katerimi slovenska umetnost najpogosteje beži.

Recenzije

»Gospod, nekaj imamo za vas ni le spretno napisana, temveč je tudi pogumna knjiga, saj vztraja pri govorjenju o temah, o katerih se najraje molči - ravno s tem, ko o njih spregovori, opozarja na to, da je poezija vedno bližja ravnotežja na napeti vrvi kot kot sedenju v udobnem naslonjaču.« (Brane Oblučar, Večer) »Pesniška beseda Stanke Hrastelj se v marsikaterem pogledu razčlenjevalno dotika vsakdanjega življenja, predvsem pa dogodkov in odnosov, ki v družbi in njenih celicah ostajajo skriti pred lastno mislijo in tujimi očmi.« (Rasto Božič, Dolenjski list) »Zbirko zaznamuje značilen pesničin jezik, ki je prepričljiv in suveren.« (Bukla)«

O avtorju

Stanka Hrastelj (1975, Brežice) je pesnica, pisateljica in oblikovalka keramike. Doslej je izdala pesniško zbirko in roman, njena posamezna dela pa so objavljena v mnogih domačih in tujih antologijah, zbornikih in revijah. Na festivalu Urška je bila leta 2001 izbrana za najboljšo mlado pesnico, za prozno ustavrjanje je prejela nagrado za najboljši literarni prvenec in nagrado modra ptica.

Več o avtorju