Skip to content

Gospodje

Avtor: Goncalo M. Tavares

Prevod: Barbara Juršič

Del zbirke: Beletrina

Kategorija: Razprodane knjige, Prevodno leposlovje, Kratka proza


  • leto izida: 2008
  • št. str.: 378
  • isbn: 9789612421922
  • cena: 19,99 EUR

O knjigi

Gospodje portugalskega avtorja Gonçala M. Tavaresa nosijo imena slavnih avtorjev, kot so Gospod Valéry, G. Brecht, G. Juarroz, G. Calvino, G. Walser … in sestavljajo zbirko knjig, ki še vedno raste. Vsaka knjiga je narejena iz različnih kratkih tekstov, podobnih filozofskim prilikam, matematiki in logičnim zgodbam. Vsak tekst se dotika aktualnega problema, situacije, ideje, ki nas prešine in nas napelje na celotno razsežnost našega vsakdanjega življenja, a je vedno izdatno začinjena s humorjem. Smeh se rodi, ko smo zgubljeni v dokazovanju gospodov kot v galeriji zrcal. Tekst predstavlja veselo mešanico zdravega razuma in metafizike, bistroumnosti in absurda, strogosti logike in sofizmov.

Recenzije

»»Slavijo ga kot veliko odkritje portugalske literature, nobelovec Saramago pa je zanj ob podelitvi neke nagrade dejal, da nima nobene pravice tako pisati pri 35 letih.« (Valentina Plahuta Simčič, Delo) »Skratka, proza, polna duhovitih kritičnih domislic in ironičnih zaključnih obratov, soseska, ki simbolizira upor proti našemu prehitremu življenjskemu tempu, in avtor, ki mnogo obeta.« (Eva Vrbnjak, Mag) »Fiktivna soseska pisatelja Gonçala M. Tavaresa, v kateri živijo posebni gospodje, se zdi kot trdnjava pred dokončnimi resnicami.« (Alenka Vesenjak, Polet)«

O avtorju

Goncalo M. Tavares (1970) se je rodil v Luandi v Angoli. Leta 2005 je za svoje delo Gospod Valéry prejel nagrado Branquinho da Fonseca, istega leta pa še nagrado José Saramago. Njegove knjige so izšle v več kot tridesetih državah, knjiga Jerusalem pa je vključena v evropsko izdajo »1001 Books to Read Before You Die«.

Več o avtorju