Skip to content

Gozdni duh

Avtor: Goran Samardžić


  • leto izida: 2006
  • št. str.: 216
  • isbn: 9612420610
  • cena: 10,00 EUR

O knjigi

Če bi bila medijska prepoznavnost edino merilo za pisateljevo vrednost, potem bi se Goranu Samardžiću zagotovo godila krivica. Čeprav avtor ne sodi med najbolj prepoznavna imena bivšega jugoslovanskega prostora, pa si njegovo delo zagotovo zasluži veliko pozornosti. Gozdni duh je pretežno avtobiografski roman. Zgodba pripoveduje o mladeniču, ki odrašča v Beogradu, njegovo zanimanje se osredotoča na motorje, dvigovanje uteži, seks in predvsem občutek popolne svobode. Pozneje se z družino preseli v Sarajevo, kjer dočaka tudi vojno. Zdaj se zanj vse spremeni, njegovi nekdanji mladostniški prijatelji se znajdejo vsak na svoji strani. Eni obstreljujejo Sarajevo, drugi so ujeti v mestu. Gozdni duh pa vsekakor ni še eno delo na isto temo, marveč gre za suvereno, brutalno in hkrati čutno napisano knjigo, ki se na daleč izogiba pasti favoriziranja ali obtoževanja. Gre za prvo predstavitev avtorja v slovenščini.

Recenzije

»Samardžić je predstavnik bosansko-hercegovske pisateljske generacije, ki je nastopila v času popolne dekadence južnoslovanske socialistične kulture. S pričujočo lakonsko pripovedjo je v preteklih dveh letih zbudil izjemno pozornost literarne kritike in bralcev na Hrvaškem in prav v njej se izrazijo vse kvalitete mladega peresa: bogastvo poetičnih detajlov, specifična vizija govora, potujitve in nenavadne sintagme. Roman, katerega glavni lik je pisateljev alter ego, se začne in konča s smrtjo homoseksualca Danijela, v ta okvir pa je umeščena zgodba o pripovedovalčevem odraščanju med huligani v Beogradu, o ljubezni in o vojni, ki ga ujame v Sarajevu ter razblini njegove iluzije. Izrisana je freska družbe, medčloveških odnosov in duha časa, ki je po usodnem prelomu prinesel nacionalistično ideologijo.«

O avtorju

Goran Samardžić (1961, Sarajevo) je pesnik in pisatelj, predstavnik mlade bosansko-hercegovske pisateljske generacije. Njegova zbirka zgodb Sikomora je bila leta 1997 v BiH razglašena za knjigo leta, prav tako pa njegov roman Gozdni duh leta 2004.

Več o avtorju