Skip to content

Hansenovi otroci

Avtor: Ognjen Spahić

Prevod: Dejan Rajčič

Del zbirke: Beletrina

Kategorija: Prevodno leposlovje, Roman, Razprodane knjige


  • leto izida: 2011
  • št. str.: 164
  • isbn: 9789612423339
  • cena: 24,00 EUR

O knjigi

Hansenovi otroci, romaneskni prvenec Ognjena Spahića, je v maniri »novega eksistencializma« spretno spisana zgodba o življenju za zidovi zadnjega evropskega leprozorija v Romuniji, postavljena v čas padca komunističnega diktatorja Nicolaeja Ceauşescuja. Znotraj tega okvira spoznamo zgodbo dveh prijateljev, ki ju druži enaka usoda: okuženost z lepro oziroma gobavost in iz tega izhajajoča obsojenost na dosmrtno karanteno v družbi drugih gobavcev. V tej »vrženosti v svet«, kjer so »pekel drugi«, snujeta načrt pobega, pot v Zahodno Evropo, čeprav obenem slutita, da alternativna najbrž ne obstaja, da je to, kar doživljata – kot bi dejal Jack Nicholson – »as good as it gets«.

Recenzije

»Ko je Ognjen Spahić (1977), poleg Andreja Nikolaidisa (avtorja tudi pri nas prevedenega romana Mimesis), najbrž najbolj prepoznavnega pisatelja mlade črnogorske proze (da je Spahić eden najboljših stilistov na območju nekdanje Jugoslavije, v spremni besedi ugotavlja Dijana Matkovič), v nekem članku prebral, da je »zadnji leprozorij v Evropi na jugovzhodu Romunije«, je s temi besedami začel svoj roman Hansenovi otroci, ki je izšel leta 2004. Strašljivo, hkrati pa spretno in prepričljivo, v slogu novega eksistencializma napisana zgodba, ki se dogaja na ozadju padca romunskega diktatorja Ceauşescuja, govori o dveh prijateljih, ki ju druži gobavost in sta zato obsojena na neke vrsto doživljenjsko karanteno, torej življenje med drugimi gobavci. Vseeno pa načrtujeta pobeg v Zahodno Evropo ...«

O avtorju

Ognjen Spahić (1977, Podgorica) je eden najvidnejših sodobnih pisateljev na območju nekdanje Jugoslavije. Za svoja dela je prejel več nagrad, med njimi nagrado Meše Selimovića za roman Hansenovi otroci leta 2005 in nagrado EU za književnost za leto 2014 za knjigo Puna glava radosti. Prozo in literarne kritike objavlja v več časopisih na BHMS govornem področju, je član uredništva literarne revije Plima.

Več o avtorju