Skip to content

Hvalnica pustosti

Avtor: Francois Jullien

Prevod: Tanja Ahlin

Del zbirke: Koda

Kategorija: Humanistika in družboslovje


  • leto izida: 2010
  • št. str.: 151
  • isbn: 9789612423193
  • cena: 21,00 EUR

O knjigi

Hvaljenje pustosti in dolgočasja namesto dramatičnih kompozicij in izjemnih detajlov je v nasprotju z običajnimi pričakovanji zahodnih umetnostnih sladokuscev. V pričujoči, eruditski in izjemno prodorni knjigi se avtor postavi po robu zahodni percepciji in pustost predstavi z vidika kitajske kulture, kjer velja za centralno estetsko vrlino. Hvalnica pustosti razkriva možnosti tega, kar sicer dojemamo kot pusto »praznino«, nekaj, kar nima nikakršne vrednosti in s čimer si ne moremo nikakor pomagati pri razumevanju sveta, umetnosti in življenja. Toda ko ostanemo znotraj najbolj posebne in najbolj natančne sledi, ki jo za seboj pusti čopič, razpoložljivi, zadržani, oddaljeni in »pusti« obenem, smo pripravljeni, da se vrnemo v točko, v katero je usmerjena največja pozornost. Hvalnica pustosti je kulturna študija, očrt vzhodne estetike, mala vaja iz sinologije, vzhodne filozofije in obenem prelomno delo, ki je nepogrešljivo za razumevanje kitajske umetnosti in kulture.

Recenzije

»Hvaljenje pustosti in dolgočasja namesto dramatičnih kompozicij in izjemnih detajlov je v nasprotju z običajnimi pričakovanji zahodnih umetnostnih sladokuscev. V pričujoči knjigi se avtor postavi po robu zahodni percepciji in pustost predstavi z vidika kitajske kulture, kjer velja za centralno estetsko vrlino. (Tina Košir, oddaja Knjiga mene briga, www.4d.rtvslo.si)«

O avtorju

François Jullien (1951, Embrun, Francija) je profesor na pariški univerzi VII-Denis Diderot ter direktor inštituta za sodobno filozofijo Institut de la Pensée Contemporaine in centra Marcel-Granet. Je avtor več kot dvajsetih knjig s področja kitajske kulture, filozofije in medkulturnih razlik med vzhodom in zahodom.

Več o avtorju