Skip to content

Hvalnica senci

Avtor: Tanizaki Junichiro

Prevod: Branka Klenovšek

Del zbirke: Koda

Kategorija: Razprodane knjige


  • leto izida: 2002
  • št. str.: 96
  • isbn: 9789616446099
  • cena: 10,44 EUR

O knjigi

Jun'ichiro Tanizaki (1886–1965) je ob Kawabati, Sosekiju in Mishimi eden najprodornejših in najbolj prevajanih japonskih piscev z začetka 20. stoletja. Hvalnica senci je bila izdana leta 1933 in je na zahodu zagotovo njegov najznamenitejši esej. V tem zabavnem, sočnem zapisu o arhitekturi, umetnosti, ženski lepoti in mnogih drugih vidikih japonskega življenja, tradicionalni japonski svet bije boj za preživetje ob mešanju s popolnoma drugačno estetsko tradicijo zahodnega sveta. Skozi Tanizakijev bogati jezik veje globoka ljubezen do tihe, mehke estetike sveta, polnega senc.

Recenzije

»Ciklus Dear Japan pa kljub nesramežljivi navezavi na tradicionalno japonsko umetnost nosi v sebi tudi evropske vzore. Ti so najbolj opazni v Črnih slikah, tretjem poglavju serije, v katerem se po avtorjevih besedah vplivi slikarskih mojstrov 19. stoletja (Delacroixa, Milleta in zlasti van Gogha) prepletejo s filozofijo, kot jo v knjigi Hvalnica senci opisuje japonski pisatelj Junichiro Tanizaki. V prvem poglavju, imenovanem Shodo, je avtorja s svojimi barvnimi shemami (bela, črna, rdeča) navdihnila japonska kaligrafija, drugo poglavje. Sumi, pa se zgleduje po bogati tradiciji krajinarstva (risbe s črnim tušem na rižev papir). (Maksimiljana Ipavec, www.primorske.si)«

O avtorju

Tanizaki Jun'ichiro (1886 – 1965) se je rodil v Tokiu. Ob Kawabati, Sosekiju in Mishimi eden najprodornejših in najbolj prevajanih japonskih piscev in mislecev začetka 20. stoletja. Leta 1964 je bil nominiran za Novelovo nagrado za književnost.

Več o avtorju