Skip to content

Intimna zgodovina človeštva

Avtor: Theodore Zeldin

Prevod: Aljaž Kovač

Del zbirke: Koda

Kategorija: Razprodane knjige, Prevodno leposlovje


  • leto izida: 2012
  • št. str.: 456
  • isbn: 9789612424695
  • cena: 34,00 EUR

O knjigi

Pred nami je knjiga, ki zastavlja vrsto vprašanj, kakršnih od klasičnega zgodovinarja ne pričakujemo. Kako smo izumili nove vrste ljubezni? Kako smo postali imuni na osamljenost? Zakaj smo v kuhanju napredovali bolj kot v seksu? Kaj postane mogoče, ko se srečata sorodni duši? Takoj opazimo tole: da gre za teme, ki zanimajo tudi tiste, ki jih zgodovina kot suhoparno sosledje dejstev sicer ne. V tej izjemno kratkočasni in razburljivi knjigi je zgodovina ne¬ločljivo prepletena s sedanjostjo. Zeldinov pristop je interdisciplinaren, med-naroden, provokativen in informativen. Intimna zgodovina človeštva je knjiga za vsakogar, ki bi rad razumel svojo osebno zgodovino in sedanjost ter morda celo pokukal v prihodnost, kar pa je mogoče samo na ozadju intimne zgodovine celotnega človeštva.

Recenzije

»Zeldin (1933) je angleški sociolog, filozof in profesor zgodovine, avtor številnih knjig, ki pa je večji mednarodni odmev dosegel s pričujočim delom iz leta 1994. Če zgodovina po navadi obravnava dejstva iz preteklosti in razvoj na različnih področjih kot posledico postopnih sprememb in izboljšav, se je Zeldin v tej obsežni knjigi človeške zgodovine lotil malce drugače. V 25 (skoraj samostojnih) esejih je skušal raziskati, kakšno evolucijo, če sploh, so v zadnjih stoletjih doživeli intimnejši vidiki človekovega življenja, od njegove strpnosti do drugačnih, večnega vprašanja ali je možno (samo) prijateljstvo med moškim in žensko, kako se je razvijala umetnost bežanja pred težavami in turobnim vsakdanom in zakaj so tu največji mojstri Francozi, kako je prišlo do institucionalizacije sočutja, kako se je razvijalo popotništvo in kako to pridobiva na pomenu v globalnem svetu. Zeldin večino esejev uvede s konkretnimi osebnimi primeri, iz katerih počasi in umetelno vleče splošne vzporednice, jih začini z zgodovinskimi primeri in različnimi viri, iz česar splete unikatno knjigo, ki jo lahko berete kot osebno, esejistično študijo o posamezni temi ali pa tudi kot njen interdisciplinarni zgodovinski pregled. (Samo Rugelj, Bukla)«

O avtorju

Theodore Zeldin (1933), je angleški sociolog, filozof in profesor zgodovine na Oxfordu. Je avtor številnih knjig, med drugim več monografij o zgodovini Francije. Svetovno znan je postal z izdajo Intimne zgodovine človeštva leta 1994, ki je obenem prva Zeldinova knjiga, prevedena v slovenski jezik.

Več o avtorju