Skip to content

Išmail

Avtor: Vladimir Arsenijević, Aleksandar Zograf

Prevod: Maja Novak

Del zbirke: Beletrina

Kategorija: Razprodane knjige, Prevodno leposlovje, Roman


  • leto izida: 2007
  • št. str.: 170
  • isbn: 9789612421052
  • cena: 10,00 EUR

O knjigi

V kratkem romanu Išmail se srečamo s petnajstletnim pripovedovalcem, senzibilnim in še nedozorelim beograjskim mulcem, ki išče nekaj novega, nekaj svojega. Šifra za ta nekaj je pank, ampak pred tem mora še ugotoviti, kaj natančno to je in ali je to mogoče zares živeti tukaj in zdaj. Išmail je izjemno uspel primer trka med literaturo in stripom, je zgodba, ki niti za hip ne poskuša prodajati nostalgije srednjih let, ampak diskretno namiguje na zamujene priložnosti, naznačuje, da bi njeni junaki, pa tudi mesto in dežela, kjer so živeli, ob drugačnih življenjskih modelih bolje uspevali.

Recenzije

»»Išmail se ukvarja z atraktivnimi tematikami konceptualne umetnosti, punkovskega preporoda v Jugoslaviji in uporništva, ki se porodilo iz njega in se v osemdesetih do konca razvilo v obliki novih družbenih gibanj.« (Mojca Pišek, Dnevnik) »Išmail nedvomno obilno nudi.« (Tina Kozin, Dnevnik) »Gre za deloma skrivno in slabo raziskano vez med mladinskimi subkulturami s konca sedemdesetih let, točneje punkom, in dogajanjen v visoki kulturi kot močna protireakcija ali konceptualne umetnosti s konca šestdesetih let in začetka sedemdesetih let.« (Vladimir Arsenijević, TV Slovenija 1)«

O avtorju

Vladimir Arsenijević (1965, Pulj) je pisatelj, kolumnist, prevajalec, urednik in glasbenik. Njegov prvi roman, V podpalubju (1994) je bil leta 1997 nagrajen z Ninovo nagrado za najboljši roman leta, Arsenijević pa je nagrado dobil kot najmlajši litreat v zgodovini njenega podeljevanja. Roman so kot bestseller prevedli v ducat jezikov, tudi v slovenščino. Velja za enega najuglednejših in najpopularnejših piscev mlajše generacije, ki prihajajo iz nekdanje Jugoslavije.

Več o avtorju